Twee procent energiebesparing in huizen woningcorporaties

Woningcorporaties hebben in het afgelopen half jaar ruim 110.000 woningen energiezuiniger gemaakt.

Corporaties installeerden nieuwe hoog-rendements verwarmingsketels en verbeterden de isolatie van de huurwoningen. De besparing op het gas komt overeen met het gebruik van een stad als Venlo.

Monitor
Cijfers uit een monitor van branchevereniging Aedes laten zien dat corporaties in het eerste half jaar van 2011 in ruim 110.000 huurwoningen energiebesparende voorzieningen aanbrachten. Bij ruim 60.000 woningen was er sprake van meer verbeteringen in dezelfde woning.

Daardoor daalde het gezamenlijke gasverbruik van alle 2,4 miljoen Nederlandse corporatiewoningen met circa twee procent. Dat betekent een besparing voor zo'n 48.000 woningen, de grootte van een stad als Venlo.

Maatregelen
De meest voorkomende maatregelen zijn het plaatsen van een HR (hoog-rendement) verwarmingsketel (in bijna 80.000 huizen) vaak in combinatie met een HR-warmwaterinstallatie. In 86.000 gevallen werd de isolatie van dak, vloer en/of gevel verbeterd of werd HR++ glas geplaatst. 2.500 woningen kregen zonnecollectoren of zonnepanelen.

Omgerekend naar alle Nederlandse corporatiewoningen betekent het een besparing op gasverbruik van zo'n 2%. Zo'n besparing brengt ook een 2% lagere CO2-uitstoot met zich mee.Woningcorporaties hebben zich in een convenant met het Rijk vastgelegd op de ambitie om in tien jaar 20 procent te besparen op het gasverbruik.

SHAERE
Branchevereniging Aedes monitort sinds vorig jaar de maatregelen op het gebied van energiebesparing die woningcorporaties nemen en de resultaten die dat oplevert. De database SHAERE (Sociale Huur Audit en Evaluatie Resultaten Energiebesparing) bevat inmiddels de energielabels van 1,2 miljoen woningen van 150 woningcorporaties.

Op basis van deze gegevens zijn betrouwbare berekeningen mogelijk over de energiebesparingen in de totale woningvoorraad van corporaties van 2,4 miljoen huizen.

Deel dit artikel

permalink