Hoe duurzaam is… Remco Kruit

In het magazine Duurzaam Gebouwd vragen we personen in de sector in hoeverre ze Duurzaam zijn. Dit keer Remco Kruit, directeur van Triple Square.

 1 Wat is uw definitie van duurzaamheid?
“Voor mij is duurzaamheid onderdeel van Maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het heeft een tweeledige definitie: bedrijfsactiviteiten belasten zo min mogelijk of in het geheel niet het milieu. En in de vorm van duurzame ontwikkeling: bedrijfsontwikkeling die de huidige maatschappelijke behoeftes dekt, maar de behoeftes van toekomstige generaties niet in gevaar brengt.”

2 Wat moet er veranderen om duurzaam bouwen geaccepteerd te krijgen?
“Politiek en overheid moeten het voortouw nemen en heldere en eenduidige duurzaamheidcriteria neerleggen en dit ook consequent toepassen. Daarnaast moeten meer private opdrachtgevers deze criteria ook in hun inkoopvoorwaarden opnemen. En ten derde moet de focus komen te liggen op de toetsbare ‘winst’ die voortkomt uit duurzaam bouwen. Daardoor ontstaat een oprecht geloof in dit duurzaam bouwen.”

3 Noem een goed voorbeeld van duurzaamheid.
“Een wel wat ouder voorbeeld van enkele jaren terug is het Energy House, in Veldhoven, een woning die volledig zelfstandig in zijn energieonderhoud voorziet.”

 4 Noem een slecht voorbeeld van duurzaamheid.
“Een duurzaam project kan alleen succesvol zijn als de betrokken partijen zelf duurzaam zijn. Bouwen we een duurzaam project door niet duurzame bouwers, dan verwordt een duurzaam gebouw tot een commercieel product en schieten we het doel voorbij. Het moet in de genen zitten, dat is een belangrijke voorwaarde.”

 5 Welke branche zou ook wel eens duurzaam mogen worden?
“Ik ben nog geen sector tegengekomen die niet met duurzaamheid bezig is. Ik vind wel dat in de zorg de focus nog erg ligt op kwaliteit van dienstverlening en kostenbeheersing. Natuurlijk belangrijke issues, maar juist met duurzaam bouwen en duurzame bedrijfsvoering kan heel effectief kosten worden verlaagd en de kwaliteit worden verbeterd. Mijn overtuiging is dat een integrale aanpak van MVO een hele brede positieve invloed heeft. En omdat de zorgsector maatschappelijk erg in de picture ligt, zou MVO een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering moeten zijn.”

6 Wat doen we nu dat over vijf jaar niet meer kan?
“Wagenparkbeheer kan dan niet bestaan zonder dat systematisch duurzaamheid meegenomen wordt. Vervoersmiddelen energie-efficiënt, inzet minimaliseren en slimme duurzame logistiek; een te groot percentage van de vrachtwagens op de weg is leeg. Ik hoop dat dat over vijf jaar sterk verlaagd zal zijn.”

7 Wat moet er bij u thuis als eerste gebeuren op duurzaam gebied?
“De jeugd motiveren om energieverbruik te minimaliseren. In het gezin pedagogisch en op school didactisch. Lampen, laptops en dergelijke onnodig aan laten staan, een half uur douchen. De jeugd moet inzien dat dat dus gewoon niet meer kan. Een leuke pedagogische uitdaging voor ons dus en didactische uitdaging voor de scholen. Een tweede actie is bekijken wat wij met zonne-energie kunnen gaan doen.”

Tekst: Ronald van Bochove – Foto: Miranda Voskuilen

Meer informatie: Triple Square
Meer informatie: magazine Duurzaam Gebouwd

Deel dit artikel

permalink