Voortaan gerecycled betonafval in Purmerend

Als eerste gemeente in Nederland gebruikt Purmerend vanaf nu tot 95% gerecycled betonafval voor haar nieuwe en renovatieprojecten.

De gemeente Purmerend begon drie jaar geleden met hergebruik van zoveel mogelijk producten in haar gemeente. Een eerste stap richting ultieme duurzaamheid, aldus Henk Legger, manager ingenieursbureau bij de gemeente Purmerend.

"‘De tweede stap is nu samen met Struyk Verwo Infra gerealiseerd. Bij onze aanbesteding voor hergebruik betonafval wilden we minimaal 60% van grind in het onderbeton recyclen. Struyk Verwo Infra bood een oplossing met maar liefst 95% gerecycled materiaal. Zodoende kunnen we bijna alles wat voorheen als afval werd weggegooid, straks weer terugzien in een nieuw straatbeeld."

Het contract is aangegaan voor vier jaar en de intensieve samenwerking is gestart per 1 augustus. Het eerste grote project dat de gemeente op deze wijze gaat aanpakken, is een integrale riolering. Een traject van 12 kilometer lengte waarbij 260.000 m² opnieuw wordt bestraat.

Gesloten cirkel
Struyk Verwo Infra regelt dat het betonpuin van de gemeente wordt gebracht naar verwerkingsbedrijf CRH recycling voor vermaling tot granulaat. Dit granulaat verwerkt Struyk Verwo Infra vervolgens tot nieuwe producten, die weer worden geleverd in Purmerend. Een volledig gesloten cirkel dus.

Legger: "Alles is mogelijk wat de nieuwe producten betreft, ze voldoen volledig aan onze wensen. Behalve gerecycled zijn ze ook duurzaam qua kleurgebruik. Bij nieuwe betonproducten wordt kleurecht materiaal aan de deklaag toegevoegd. De toplaag met gekleurd natuursteen is ook in tijd een duurzaam product. En dat drukt natuurlijk de kosten."

Manier van denken
Gemeenten zijn sinds de duurzaam inkoopcriteria verplicht om kritisch te kijken naar hun inkoopbeleid. Waar de gemeente Purmerend duidelijk heeft gekozen voor een zo duurzaam mogelijke productie, zijn er nog genoeg gemeenten die niet goed weten hoe ze op duurzaamheid kunnen inspelen.

Duurzaamheid is geen project, het is een manier van denken, van werken, en dat kan constant verbeteren’, aldus Veld.

Meer informatie: Struyk Verwo

Deel dit artikel

permalink