Innovatieproject ultra-licht beton

In 2012 gaat een innovatieproject starten met ultralicht beton. Doelstelling is monoliete gevels te maken van één materiaal dat alle gevelfuncties kan vervullen.

 Het Cement&BetonCentrum is begonnen met de vorming van het netwerk van bedrijven en instellingen die daar aan gaan meewerken. In de eerste fase worden haalbare materiaal- en constructie-eigenschappen vastgesteld aan proefstukken en schaalmodellen; in tweede fase moet een proefproject worden gebouwd.

Niet nieuw
Monoliete gevels van thermisch isolerend lichtbeton zijn niet nieuw. In Zwitserland en Duitsland zijn al diverse demonstratieprojecten uitgevoerd. In Nederland is het tot nu toe gebleven bij vrijblijvende ontwerpvoorstellen en besprekingen in woord en geschrift.

De actuele ontwikkelingen op gebied van thermisch actieve gebouwen brengt de praktische haalbaarheid van monoliete gevels dichterbij. Het innovatieproject ‘ultralicht beton’ past naadloos in het streven van het Cement&BetonCentrum naar duurzaam bouwen met beton en combineert prima met het lopende project ‘thermisch actieve gebouwen’.

Geschuimd glas
Belangrijkste grondstof voor ultra-licht beton is geschuimd glas. Van dit materiaal kunnen tegenwoordig korrels worden gemaakt in een grote range aan korrelgrootte, van kleiner dan 1 mm tot meer dan 30 mm. De korrels zijn redelijk sterk en nemen vrijwel geen water op.

Knelpunt is hiermee een betonmengsel te maken dat niet ontmengt tijdens transport en verwerking. Ook de beheersbare kwaliteit van het betonoppervlak is een belangrijk aspect.

Hergebruik
In het innovatieproject ultra-licht beton komen de bouwdisciplines architectuur, bouwfysica en betontechnologie samen. Het is een enorme uitdaging om monoliete gevels te maken die voldoen aan de huidige eisen voor thermische isolatie. Maar de ambitie is groot, zo ook de bereidheid van bedrijven om hier samen aan te werken.

Als het gaat lukken monoliete gevels te maken zou dat een interessante bijdrage kunnen leveren aan duurzaam bouwen. Niet alleen vanwege de gunstige energieprestatie, maar ook omdat een belangrijke hinderpaal voor hergebruik van bouwmaterialen wordt weggenomen. Ook worden nieuwe architectonische mogelijkheden mogelijk gemaakt.

Mocht het technisch gaan lukken, dan zal het ook economisch nog haalbaar moeten blijken. Aan belangstelling vanuit de architectenbureaus is echter geen gebrek. Ontwerpers lijken te staan popelen om de nieuwe architectonische mogelijkheden te onderzoeken.

Een kick-off evenement is gepland in voorjaar 2012.

Deel dit artikel

permalink