De nieuwe brandstof voor BIM

De eerste officiële release van BouwConnect is een feit. Deze nieuwe bouwbibliotheek bevat eenduidige informatie over miljoenen bouwdelen

BouwConnect is zowel fundament als draagvlak voor BIM. Want eenduidigheid over definities van onderdelen waaruit een gebouw bestaat, vereenvoudigt de samenwerking in de keten. En door koppeling van systemen zijn gegevens uit verschillende bronnen altijd op het juiste tijdstip en in de juiste vorm beschikbaar.

Opmars van BIM
In de woning- en utiliteitsbouw wordt gebruik gemaakt van talloze bouwapplicaties en werkmethodieken. Hoge eisen, nieuwe technologieën en afstemming tussen bouwdelen maken processen steeds complexer. De markt is al tijden op zoek naar methoden om bouwpartijen beter digitaal met elkaar te laten samenwerken met eenduidige gegevens.

De opmars van BIM is erop gericht om de efficiency in de bouw te verbeteren en versnelt de noodzaak om bouwdelen eenduidig te kunnen definiëren. Dat de Rijksgebouwendienst het gebruik van  BIM vanaf november 2011 voorschrijft bij geïntegreerde contracten versterkt het belang van BIM nog meer.

Codering van bouwdelen
BouwConnect verwacht dat de bibliotheek snel uitgroeit tot de standaard voor digitale productinformatie in de bouw. Wie een gekozen bouwdeel in zijn software plaatst, krijgt een unieke code meegeleverd met een directe koppeling naar de bibliotheek: de WUID (Warehouse Unique IDentifier).

De gebruiker en alle anderen die binnen het project gebruikmaken van de bibliotheek kunnen dit, ieder vanuit hun eigen applicaties, te allen tijde benaderen. Men is er dus van verzekerd dat altijd sprake is van hetzelfde bouwdeel en dat geleverd wordt zoals het in het ontwerp is bedoeld.

Databank
BouwConnect is de enige gestandaardiseerde databank in zijn soort. Op dit moment is de eerste commerciële versie beschikbaar voor architecten en aannemers in de woning- en utiliteitsbouw.  BouwConnect is een product van KPN en bouwautomatiseerder De Twee Snoeken, de ontwikkelaar van de voorloper van BouwConnect., de Digitale Bouwbibliotheek, die reeds bij duizenden architecten in gebruik is.

Naast de databank bestaat BouwConnect ook uit een platform voor projectcommunicatie: het BouwConnect Communicatie Platform.

Bron: Architectuur NL

Deel dit artikel

permalink