65 jaar BOUW

De redactie van Duurzaam Gebouwd feliciteert de collega's van Architectuur NL met het 65-jarige bestaan.

In 1946 verscheen het eerste nummer van BOUW, Centraal weekblad voor het bouwwezen. In 65 jaar heeft BOUW zich ontwikkeld van spreekbuis van de wederopbouw tot vakblad over hedendaagse architectuur in Nederland.

Deze ontwikkeling komt sinds oktober 2006 ook tot uitdrukking in de nieuwe titel ArchitectuurNL.

Eendrachtig
Het tijdschrift is een duidelijke exponent van de doorbraakgedachte kort na de Tweede Wereldoorlog. Bij de Wederopbouw van Nederland moeten de architecten de oude tegenstellingen tussen modern en traditioneel vergeten en eendrachtig samenwerken.

Documentaties over bouwprojecten
Noodgedwongen worden er de eerste jaren vooral plannen en buitenlandse projecten getoond. De eerste gebouwdocumentatie van eigen bodem betreft de Rotterdamse noodschouwburg in 1947. Naarmate er meer gebouwd wordt, nemen deze gebouwdocumentaties een steeds belangrijker rol in.

Vanaf eind jaren zestig krijgen ze een vaste plek en opmaak en vervolgens een aparte katern. Ze worden vanaf 1974 zelfs enkele jaren gebundeld tot een soort jaarboek van de Nederlandse architectuur. In de eerste jaren worden de documentaties nog verzorgd door de architecten zelf, vanaf  midden jaren tachtig door de redacteuren en later ook freelance auteurs.

Sinds de naamswijziging in ArchitectuurNL wordt een groot deel van het blad gevuld met projectdocumentaties. 65 jaar BOUW levert zo een neutraal maar veelzijdig overzicht van de Nederlandse architectonische productie.

Deel dit artikel

permalink