Groene Eiffeltoren

De Eiffeltoren als 327 meter hoge boom. Geen droom, maar ècht mogelijk! Ginger, onderdeel van Grontmij, heeft in Parijs een plan gepresenteerd om de Eiffeltoren vier jaar lang bekleden met een laag van 600.000 planten.

Grontmij ondersteunt hiermee de plannen van Frankrijk en de stad Parijs in het bijzonder om tot de top van meest duurzame landen en steden te behoren.

Mocht het plan doorgang vinden dan breekt de Eiffeltoren 3,6 ton koolstof meer af dan het produceert, vangt het vuildeeltjes op, vermindert het de geluidsoverlast en bevordert het de biodiversiteit. 

Groeimogelijkheden 
Technisch is het mogelijk is gebleken uit uitgebreide testen met een schaalmodel van enkele meters hoog. De planten krijgen voldoende mogelijkheid om te groeien omdat er in de zakken mest zit. Een rubberen buizenstelsel zal de planten automatisch te bevochtigen. Dit alles weegt bij elkaar 378.000 kilo  extra.

Op de noord- en oostkant zal veelal klimop worden geplaatst, voor zuid en oost eerder planten die hittebestendig zijn. De planten worden zo aangebracht dat de verlichting van de toren er niet onder lijdt.

Opkweken 
Tot juni 2012 zouden de planten worden opgekweekt in kassen. Daarna moet een half jaar dag en nacht gewerkt worden om de draagzakken aan het ijzerwerk van de toren te bevestigen. De planten zouden vanaf januari 2013 tot en met februari 2016 kunnen hangen, waarna de toren weer zijn oorspronkelijke grijze gedaante terug krijgt.

De totale kosten zijn geraamd op 72 miljoen euro die bijeen kan worden gebracht door middel van private financiering.
 
Meer informatie: Beluister het interview met Arnold Drijver  

 

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Grontmij Nederland B.V.