‘Check the light’ app maakt licht zichtbaar

Op 21 december – de kortste dag van het jaar – introduceerde Stichting Living Daylights een app. die, in deze donker dagen, niet in de digitale gereedschapskist van een architect of opdrachtgever mag ontbreken. Een gesprek met Atto Harsta, directeur van de Stichting Living Daylights.

 Met de Check the light – luxmeter kan met een Iphone/Ipad de hoeveelheid licht binnen en buiten gemeten worden. De gemeten luxwaarde is een belangrijke indicator voor de hoeveelheid ‘gezond licht’.

De Stichting Living Daylights promoot sinds acht jaar een goede toepassing van daglicht in de gebouwde omgeving.  "Heel essentieel", zegt Atto Harsta, directeur van de stichting, "want nog niet veel mensen hebben de essentie van daglicht goed op hun netvlies. Daglicht is altijd in ruime mate beschikbaar. Gelukkig maar, want zonder licht is er geen leven. Maar aan de andere kant zorg de overvloed van daglicht  ervoor dat veel mensen de waarde van daglicht onderschatten."

Meetbaar maken
Hoewel daglicht iets heel vanzelfsprekends is, is het lastig om inzichtelijk te maken wat dat licht precies voor ons doet. Harsta:  "Als je mensen meer bewust wilt maken van daglicht moet je de abstracte grootheid ‘lux’ zichtbaar en meetbaar maken. Dat is wat we doen met de Check the light – luxmeter. Voor iedereen die niet over een dure luxmeter beschikt is deze app een heel handige indicator hoe het met de hoeveelheid licht in een ruimte (of buiten) is gesteld."

Deze slimme Apple applicatie meet via de camera van je Iphone of Ipad de hoeveelheid licht en kent daar een luxwaarde aan toe. De app geeft ook uitleg over wat een bepaalde luxwaarde betekent. Een luxwaarde tussen de 300 en 500 is bijvoorbeeld voldoende voor normaal kantoorwerk. Maar voor het op gang houden van ons biologisch systeem is een luxwaarde van 1000 de ondergrens. En de meeste binnenplanten hebben minimaal 800 lux nodig om te overleven.

Harsta: "Door deze waarde toe te kennen aan de hoeveelheid licht krijgen mensen een beeld van wat daglicht voor ons doet. Iedereen kent wel dat gevoel dat het prettig is om in een lichte ruimte te verblijven. Met wat meer kennis over licht kun je dat gevoel onderbouwen."

Kwantiteit
De app is nu vooral gericht op de kwantiteit van licht. Volgens Atto Harsta een belangrijke eerste stap. "Als je iets weet over de kwantiteit, kun je ook gaan kijken naar de kwaliteit. In de bouwsector wordt nu vooral gekeken naar de kwantiteit van licht."

Door bewust te worden wat luxwaarden betekenen, kan de overgang worden gemaakt van taakverlichting naar ‘gezond’ licht. In andere woorden: van lux om te werken naar lux om te leven. HJarsta: "Laten we daarom dat gratis licht, dat kwantitatief en kwalitatief onovertroffen is, veel beter gebruiken in onze gebouwen. Alleen op die manier kom je tot gezonde en vitaliserende werkomgevingen."

De ‘Check the Light’ app is te downloaden in de appstore en kost € 1,59.

Meer informatie: Luxmeter als app

Deel dit artikel

permalink