Duurzame Gebiedsgebonden ontwikkeling

Door Frankrijk, Japan en de Global City Indicators Facility is voorgesteld om diverse ISO-normen op te stellen voor duurzame gebiedsgebonden ontwikkeling, de smartness van stedelijke infrastructuren en mondiale stadindicatoren. De NEN zoekt partijen die hierover hun mening willen geven.

Doel is om gemeenten en hun partners enerzijds te ondersteunen bij het bereiken van hieraan gerelateerde doelstellingen en anderzijds het faciliteren van onderlinge kennisuitwisseling en aantoonbaar kunnen maken van bereikte resultaten. NEN informeert Nederlandse marktpartijen en onderzoekt in hoeverre er behoefte is aan deze normen.

Eenduididige definities
Stedelijke gebieden vragen om begeleiding voor het bereiken van een robuuste en duurzame ontwikkeling. Maar eenduidige definities en methodieken ontbreken. Bij de uitwisseling van innovaties in stedelijke infrastructuur ervaren gemeenten regelmatig knelpunten.

Een van de redenen is het gebruik van verschillende meeteenheden. ‘Think global, act local’ is steeds vaker een uitdaging voor stedelijke gebieden bij het verbeteren van de kwaliteit van zowel hun natuurlijke en menselijke omgeving als de aangeboden diensten en infrastructuur. Samenwerking én profilering door citymarketing speelt hierbij een belangrijke rol.

Doel en inhoud van normen
Het doel is om o.a. beheerssystemen, terminologie, ondersteunende tools en sets van indicatoren voor steden en infrastructuur te ontwikkelen. Bestaande documenten worden hierin zo goed mogelijk meegenomen.

Een van de doelstellingen is om gemeenten met hun partners een handreiking en kader te bieden voor duurzame stedelijke ontwikkeling en het inzichtelijk maken van bereikte resultaten. Aspecten als armoede, sociale integratie, natuurlijke hulpbronnen, milieu, veiligheid, leefbaarheid en maatschappelijke sturing hebben hierbij de aandacht.

Ten tweede maakt een mondiale harmonisatie van de wildgroei aan bestaande city-indicators het mogelijk om steden met elkaar te vergelijken (city benchmarking) en onderling kennis en informatie uit te wisselen.

Een derde doel is om metrische eenheden op te stellen om de ‘smartness’ van stedelijke infrastructuur te kunnen beoordelen en technologische kennis uit te wisselen. Het gaat om kwantificeerbare eenheden voor fundamentele stedelijke infrastructuur zoals energie(voorziening), water, transport, afvalbeheer en ICT.

Het vergemakkelijkt de ontwikkeling en uitwisseling van technologische innovaties en leidt tot bevordering van de internationale handel.

Meer informatie: City Indicators  

Informatiebijeenkomst
NEN zoekt organisaties die hun mening willen geven over deze normvoorstellen en/of willen participeren in de ontwikkeling van deze normenreeks. Voor 17 februari moet NEN de Nederlandse stem uitbrengen op de voorstellen.

Bij voldoende belangstelling organiseert NEN op 9 februari een kosteloze informatiebijeenkomst in Delft. Om uw mening kenbaar te maken en om u aan te melden voor de informatiebijeenkomst, verzoeken wij u voor 28 januari contact op te nemen met NEN Business Development, telefoon (015) 2 690 372 of via businessdevelopment@nen.nl.

Deel dit artikel

permalink