Search en SBR slaan handen ineen bij herbestemmen

Search Opleidingen en kennisplatform SBR organiseren samen de cursus ‘De kracht van de gemeente bij herbestemmen’ voor gemeenten. Het Nationaal Programma Herbestemming ondersteunt dit initiatief.

Op dit moment staat er in Nederland ongeveer acht miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg en ongeveer zes procent van de winkelpanden zijn opgegeven voor verhuur of verkoop.

Dubbelrol
De spilfunctie die gemeenten hebben bij een herbestemmingstraject komt in de praktijk vaak nog onvoldoende van de grond. dat komt doordat gemeenten vaak worstelen met hun dubbelrol: ze zijn verantwoordelijk voor de ruimtelijke ordening, maar kampen ook met teruglopende inkomsten van grondexploitatie.

Bijdrage
Deze cursus leert hoe gemeenten hun rol met succes kunnen invullen. Herbestemmingsprojecten leveren vaak een zeer positieve bijdrage aan de beleving van een regio of gemeente. Het terugdringen van de leegstand zorgt voor verbetering van de vastgoedwaarde. Hiermee wordt de gemeente aantrekkelijker als vestigingsplaats.

Bij herbestemmen hoeft er bovendien minder grond beschikbaar te worden gesteld voor bouw en wordt de CO2 uitstoot flink teruggeschroefd.

Aanleiding
De cursus vindt op 5 april plaats in Heeswijk, op 10 mei in Amsterdam en op 14 juni in Rotterdam. Aanleiding is het verschijnen van het boek ‘Duurzaam herbestemmen kàn’ van Anne-Marie Rakhorst.

Meer informatie, zie de website

Foto: Directeur Search Anne-Marie Rakhorst.

Deel dit artikel

permalink