Elk gebouw is een potentiële energiecentrale

Gebouwen zijn verantwoordelijk voor maar liefst 40% van het totale energiegebruik in Nederland.

Daarmee zijn zij een belangrijk deel van het energie- en klimaatprobleem, maar óók van de oplossing. Want elk gebouw is een potentiële energiecentrale. Elk gebouw is in staat om meer energie op te wekken dan te gebruiken. Wat houdt ons tegen?

Energie-opwekkers
De uitdaging is om de huidige ‘energiegebruikers’ om te zetten in ‘energie-opwekkers’. We weten inmiddels hoe we duurzame bronnen als zon, wind en aardwarmte kunnen gebruiken om energie op te wekken. Met de inzet van zonnepanelen, isolatie, windmolens, biomassa en warmte/koude-opslag installaties, kan er voldoende energie rondom een gebouw worden gemobiliseerd voor een comfortabel en toekomstbestendig gebouw.

Gebouwen hebben een oppervlakte waardoor ze optimaal gebruik kunnen maken van zonne-energie. Ze staan in contact met de aarde voor het toepassen van geothermische energie-oplossingen. Daarnaast zijn gebouwen geschikt voor het gebruik van windenergie. Ze kunnen zelfs onze elektrische auto’s voorzien van de benodigde energie.

Bovendien wordt de energieopwekking uit deze bronnen steeds goedkoper door de toenemende vraag ernaar. Gebouwen zijn daarom in potentie ideale energiecentrales.

Werner & Mertz
De fabriek van Werner & Mertz in Mainz, Duitsland, toont in de praktijk hoe een gebouw als energiecentrale kan functioneren. In dit gebouw van 9.000 m2 wordt onder meer gebruik gemaakt van de aardkorst, het grondwater en zonne- en windenergie. De energie die het gebouw opwekt is voldoende voor een hoog comfortgehalte in het gebouw en levert voor vijf tot zes woningen extra energie op.

Reflectie
We steken veel tijd en energie in het omgaan met de effecten van de milieubelasting, waaronder de CO2 uitstoot. Bijvoorbeeld in Nederland, waar we miljarden steken in drastische maatregelen om de benodigde waterkering te verzekeren. Daarnaast nemen grondstofhoeveelheden als steenkool, aardgas en uranium af.

De energiecentrales die we nu kennen, zullen straks niet meer bestaan. Tot die tijd doen we enorme investeringen in de noodzakelijke infrastructuur om de elders opgewekte energie op de plek van bestemming te krijgen. Hoeveel logischer is het om onze tijd en energie te stoppen in het ombouwen van een gebouw in een energiecentrale. Het levert een kostenbesparing op, de eigenaar is minder of niet afhankelijk van de energieleverancier en veelal neemt het comfort toe.

Energiecentrale
Een duurzame toekomst eist dat we anders gaan denken en actie ondernemen. Het gebouw van Werner & Mertz is nu nog een uitzondering, maar wat houdt u tegen om van uw gebouw een energiecentrale te maken?

Jörgen Waagenaar, algemeen directeur INNAX GEBOUW & OMGEVING, specialist in de verduurzaming van gebouwen.

Deel dit artikel

permalink