EPC-wijzer toont beste isolatie ingreep

Uit onderzoek van Saint-Gobain Isover blijkt dat dikker isoleren niet de enige logische mogelijkheid is om meer energie te besparen. Het blijkt ook zeer effectief te zijn om koudebruggen te reduceren en luchtdichtheid te verbeteren.

Vanwege de steeds strengere EPC-eisen en de aanstaande nieuwe EPG-norm heeft Saint-Gobain Isover onderzoek verricht naar het effect van energie-besparende maatregelen op de EPC. Daaruit blijkt dat er meer EPC-punten te behalen zijn met het voorkomen van koudebruggen en het verbeteren van de luchtdichtheid dan met dikker isoleren alleen.

Per 1 juli 2012 zal de nieuwe EPG-norm in werking treden (NEN 7120). Op basis van deze nieuwe norm heeft Isover door DGMR diverse berekeningen laten uitvoeren voor vier Agentschap NL referentiewoningen. Het rapport laat zien wat de effecten zijn op de EPC als de Rc-waarde wordt verhoogd, koudebruggen worden gereduceerd of de luchtdichtheid wordt verbeterd. Daarnaast is ook gekeken naar het effect van installaties.

“Uit het onderzoek komt duidelijk naar voren dat het heel verstandig is om bij het bepalen van de EPC naar het geheel te kijken. Kijk dus niet alleen naar isolatie en installaties, maar besteedt zeker ook aandacht aan luchtdichtheid en lineaire warmteverliezen.”, aldus ir. Ivo van Rooy, Solution Manager bij Saint-Gobain Isover.

Rc-waarde verhogen
Uit het onderzoek blijkt dat binnen de gangbare spouwmuurdiktes een EPC van 0,6 uitstekend haalbaar is. De berekeningen komen bijvoorbeeld uit op een EPC van 0,58 voor een standaard rijhoekwoning met een spouwmuur van 350 mm, met daarin 115 mm Isover Mupan Ultra XS als isolatiemateriaal (Rc = 4,0 m2.K/W.

Een verbetering naar een Rc van 5,0 levert nog eens 0,01 tot 0,02 extra EPC-punten op. Dit kan al worden gerealiseerd met 137 mm Isover Multimax 30 Ultra, een nieuw en uniek product op de Nederlandse markt van minerale wol met een uiterst scherpe lambdawaarde van 0,030 W/m.K.

Koudebruggen reduceren
In de nieuwe EPC-rekenmethode wordt uitgegaan van standaard, forfaitaire waardes voor lineaire warmteverliezen, oftewel: koudebruggen. Deze koudebruggen treden op bij aansluitingen rond kozijnen of tussen gevel en dak en gevel en fundering. Door deze knooppunten nauwkeuriger te detailleren, kunnen de forfaitaire waardes worden vervangen door verbeterde waardes. Dit levert een besparing op tot zo’n 0,07 ECP-punten. Isover heeft hiervoor een aantal details geoptimaliseerd, die zokm te downloaden zijn via onderstaande link.

Luchtdichtheid verbeteren
Ook voor ongewenste luchtstromen (infiltratie) gelden standaard, forfaitaire waardes in de nieuwe EPC-rekenmethode. En ook deze waardes kunnen aanzienlijk worden verbeterd door zowel in de ontwerp- als de uitvoeringsfase meer aandacht te besteden aan de luchtdichtheid. Dit kan 0,03 tot 0,05 extra EPC-punten opleveren.

Rekenmodule voor een lagere EPC
Via onderstaande link bereikt u de pagina van Isover waarop alle EPC-besparingen na te rekenen zijn. Door te variëren met de hoogte van de Rc en de waardes voor lineaire warmteverliezen en ongewenste luchtstromen komt naar voren hoe de EPC het beste te beïnvloeden is, zodat deze past bij de eisen en het ontwerp. Ook kunnen hier de bronbestanden van de berekeningen en het DGMR-rapport worden gedownload.

Meer informatie via deze link.

Deel dit artikel

permalink