Maatwerk bij renovatie eengezinswoningen

Onlangs rondde de Venlose Woningcorporatie Woonwenz de bijzondere renovatie van de 73 eengezinswoningen aan de Maasbreesestraat en omgeving in Blerick af. Duurzaamheid en maatwerk voor de bewoners stonden daarbij centraal.

In februari 2011 startte Woonwenz met de grondige renovatie van de 73 woningen aan de Moeskampstraat, Hazenkampstraat, Maasbreesestraat en Ruysstraat. Met de renovatie kwam de woningcorporatie tegemoet aan de wens van de meeste bewoners om de woningen niet te slopen, maar te renoveren.

De corporatie besloot deze renovatie anders aan te pakken dan gebruikelijk. Slechts een deel van het renovatieplan is voor alle woningen uitgevoerd en bestond onder andere uit een nieuw, goed geïsoleerd dak, kunststof kozijnen met isolatieglas en mechanische ventilatie. Ook is al het asbest verwijderd, is er opnieuw geschilderd, zijn de meterkasten uitgebreid en zijn de woningen uitgerust met een energiezuinige zonneboiler.

Eigen smaak
Daarnaast kregen bewoners een waardebon van 500 euro om de woning aan de binnenzijde naar eigen smaak te schilderen en kregen zij een keuzepakket voorgelegd van werkzaamheden die zij indien gewenst kosteloos in hun eigen woning konden laten uitvoeren door Woonwenz.

Mogelijkheden waren bijvoorbeeld het vervangen van plinten en binnendeuren, het uitbreiden van elektra of het herstellen van stucwerk. Huurders konden vooraf een proefwoning bezichtigen en zelf hun keuze maken.

Energielabel
Inmiddels zijn alle woningen gerenoveerd en is het straatbeeld én het wooncomfort enorm verbeterd. Duurzaamheid en energiebesparing waren belangrijke onderdelen van het renovatieplan.

De diverse energiebesparende maatregelen, waaronder de zonneboilers, zorgen voor een grote vermindering van CO2-uitstoot en een energiebesparing die voor de bewoners een jaarlijks voordeel van 140 tot 200 euro kan opleveren.

De woningen, die voorheen D, E en F labels hadden, hebben nu, na de renovatie, C en sommige zelfs B labels. Met de renovatie was een investering gemoeid van circa 2,75 miljoen euro. Daarnaast hebben de werkzaamheden uit het maatwerkpakket Woonwenz tot op heden iets meer dan 600.000 euro gekost.

Meer informatie via deze link.

Deel dit artikel

permalink