Extra financiering duurzaam renoveren

Mensen die een energieneutrale woning kopen of hun woning energieneutraal renoveren, kunnen hiervoor extra financiering krijgen bij hun bank, meldt het Houtblad. Dit blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD).

Het NIBUD onderzocht vorig jaar in opdracht van de SEV of het binnen de geldende normen van de Gedragscode Hypothecaire Financieringen mogelijk is op verantwoorde wijze extra financiering toe te kennen voor energieneutrale woningen.

De hoogte van de extra hypotheek kan bij renovatie oplopen tot € 29.000,- en bij aankoop van een energieneutrale woning is dit gemiddeld € 15.500,-.

Bewoners van een energieneutrale woning betalen immers geen variabele kosten voor gas en elektriciteit, omdat deze zelf worden opgewekt. De huidige financieringspercentages zijn gebaseerd op een ’gemiddeld’ energieverbruik, terwijl een huishouden in een energieneutrale woning veel minder energielasten heeft. Hierdoor ontstaat meer ruimte in het budget en is het mogelijk om verantwoord een hogere hypotheeklast aan te gaan.

Verantwoord
NIBUD berekende dat een extra bedrag van € 15.500 ,- aan hypotheek verstrekt kan worden voor aankoop van een energieneutrale woning. Bij renovatie van een relatief ’energieonzuinige’ woning (vanaf energielabel D) naar energieneutraal blijkt dat een extra hypotheek van 18.000 euro (label D) oplopend tot € 29.000 ,- (label G) op verantwoorde wijze verstrekt kan worden.

Naar het Nibud rapport via deze link.

Deel dit artikel

permalink