Zonne-energie app

Gestimuleerd door de wedstrijd apps4Nederland is er een app ontwikkeld die aangeeft wat zonne-energie voor u zou kunnen opleveren. De app geeft aan welk dak het meest geschikt is, hoeveel energie er geproduceerd zou worden en of er misschien subsidies beschikbaar zijn.

Zonne-energie van eigen dak wordt steeds populairder. Duurzame energie voor de toekomst is belangrijk. Maar niet goedkoop. Betaalt het zich terug als je zonnepanelen op je dak plaatst? Welk dak is het meest geschikt? Hoeveel energie zou er geproduceerd worden? En zijn er misschien subsidies beschikbaar?

Nu is er de app Sola voor de Apple iPhone. "Leg je telefoon op het dak, en Sola meet de hoek en richting van het dak. Gecombineerd met gegevens over de oppervlakte van het dak, krijg je een aardige schatting van de energie die geproduceerd zou kunnen worden, hoeveel dit zou besparen, en hoeveel de installatie kost," zeggen de ontwikkelaars



Omdat zonne-energie nog altijd vrij duur is, wordt het vaak gesubsidieerd. Helaas zijn deze subsidies erg gefragmenteerd - alleen beschikbaar in bepaalde gemeentes. Sola kijkt, op basis van je locatie, automatisch of er subsidies beschikbaar zijn.

De app schat ook in wat het energielabel is van het huis, op basis van het gemiddelde van de omgeving. Hieruit is af te leiden of er, naast zonne-energie, nog andere manieren zijn om energie te besparen.

Voor deze app zijn de 'Energiesubsidiewijzer' en 'Verbeter uw Huis' als open source data gebruikt.

Deel dit artikel

permalink