Bewonersparticipatie in de wijk Velve-Lindenhof

Woningcorporatie De Woonplaats uit Enschede bouwt tijdens de herontwikkeling van de wijk Velve-Lindenhof een band op met de bewoners en betrekt hen zo van begin tot eind.

De vernieuwing van de wijk Velve-Lindenhof is een enorm project. In totaal gaat het om 700 nieuwe woningen waarvan een groot deel gebouwd zal worden met duurzame maatregelen.

In 2010 zijn 25 renovatiewoningen opgeleverd met een Energielabel A+ en A++. Op dit moment worden ruim 200 zeer energiezuinige woningen nieuw gebouwd, waarvan 82 het Passief Bouwen certificaat hebben.

Woonwensen
Bijzonder aan dit project is dat bewoners vanaf het begin betrokken zijn. Zo zijn alle betrokkenen huis aan huis bezocht om hun woonwensen te inventariseren. Ook zijn er gezamenlijke ontwerpsessies georganiseerd. Bewoners hebben de keuze tussen sloop/nieuwbouw of renovatie van hun bestaande woning. Ook deze keuze is persoonlijk begeleid door de corporatie.

Monitoren
Bewoners zijn blij dat straks hun energierekening omlaag gaat, maar vinden wel dat het hele proces erg lang duurt. Voor de oplevering van de woningen is er nog een informatiebijeenkomst gepland, om de bewoners wegwijs te maken in hun nieuwe of gerenoveerde woning. Ook zal De Woonplaats het energiegebruik gaan monitoren, bijvoorbeeld in de vorm van een onderlinge wedstrijd.

Naast de renovatie en sloop/nieuwbouw van woningen, worden er banen in de wijk gecreëerd, worden er scholingsprojecten opgezet voor de jeugd, wordt het contact tussen de bewoners gestimuleerd en wordt de overlast en gevoelens van onveiligheids teruggedrongen.

Bekijk ook het filmpje van dit project

Meer informatie op de website

Deel dit artikel

permalink