Eerste gratis materialentool milieuprestatieberekening

Dutch Green Building Council (DGBC) heeft tijdens de beurs Building Holland een gratis materialentool geïntroduceerd. Met deze DGBC-materialentool kan nu een milieuprestatieberekening worden gemaakt. De milieuprestatieberekening moet in 2013 conform Bouwbesluit 2012 bij elke omgevingsvergunningsaanvraag voor nieuwbouwwoningen en kantoren met een GO groter dan 100 m2 worden bijgevoegd.

Elke milieuprestatieberekening moet voldoen aan de zogenoemde ‘Bepalingsmethode Milieuprestatie gebouwen en GWW-werken’ waarmee de milieuprestatie van een compleet bouwwerk kan worden bepaald, op basis van de prestatie van de producten en elementen waaruit het is opgebouwd. Zonder deze berekening wordt in principe geen certificaat of opdracht verleend.

Breed geïntegreerd
Ook  voor het meten van duurzaam vastgoed volgens BREEAM-NL en duurzaam inkopen wordt de bereke­ning gevraagd. Ook in andere bestaande ‘groene’ rekeninstrumenten is de bepalingsmethode inmiddels geïntegreerd, meer informatie hierover op de website van de Nationale Milieudatabase van Stichting Bouwkwaliteit.

Om de doelgroepen te informeren over de milieuprestatieberekening heeft DGBC samen met Stichting Bouwkwaliteit, Stichting MRPI en de ministe­ries van BZK en I&M een algemeen informatieblad uitgegeven. Dit is te downloaden via de website van DGBC. Binnenkort volgen uitgebreide informatiebladen die zijn afgestemd op specifieke doelgroepen.

Training
DGBC organiseert op 15 juni a.s. een training van een halve dag, waarin deelnemers worden geïnformeerd over de milieueffecten van materialen en het maken van een milieuberekening met de nieuwe materialentool. De DGBC-materialentool is hier te downloaden.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Dutch Green Building Council

Links