Gebruiksklare badkamer mogelijke spil in transformatie leegstaande kantoren

Kant en klare badkamers leveren komend studiejaar hun bijdrage aan de omvorming van een leegstaand kantoorpand aan de Professor Pieter Willemstraat te Maastricht tot onder andere 59 zelfstandige studentenwoningen voor studenten van de universiteit. De woningen worden voorzien van zogeheten S-pod gebruiksklare badkamers. Dit modulaire product kan in één dag in vrijwel alle bestaande gebouwen worden geplaatst.

Door de gestage toename van leegstaande kantoorgebouwen is het zoeken goede herbestemmingen van zulke gebouwen en de bijbehorende transformatie een hot issue. Door gebruik te maken van de S-pod badkamer kunnen woonruimten betaalbaar en snel worden voorzien van comfortabele sanitaire ruimten. Het enige dat nodig is zijn aansluitingen voor elektriciteit en de aan- en afvoer van water.

Doordat de badkamers ook in delen door de deur (minimaal 60 cm) op hun plaats kunnen worden gezet is het niet nodig om gevels uit te breken of ingrijpend te verwijderen. Wanneer de badkamer in delen naar binnen gaat, zoals in dit project, dan is er ongeveer zes uur nodig om hem te plaatsen. Indien de badkamer echter in zijn geheel het gebouw in kan, bedraagt de montagetijd slechts ongeveer anderhalf uur.

De badkamer is gemaakt van glasvezel versterkt kunststof composiet en voorzien van gelcoat. Dat betekent dat de wanden en vloeren geen cementachtige voegen hebben. Ook voor andere sectoren – denk aan de hotelsector maar met name ook de zorgsector, die immers moet voldoen aan extreme eisen op het gebied van hygiëne en veiligheid – kan dit systeem daarom een oplossing zijn. Een traditionele badkamer heeft al gauw zo’n 180 meter voegwerk. Dat is bij de S-pod badkamer verleden tijd. Bovendien worden de kosten van schoonmaak en onderhoud geminimaliseerd.

 

De werkzaamheden aan dit project worden in precies één maand tijd uitgevoerd en geschieden onder supervisie van Bouwbedrijven Jongen BV (een dochteronderneming van VolkerWessels). De studio’s worden verhuurd via woningcorporatie Maasvallei.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links