ISO-normen voor duurzame gebiedsgebonden ontwikkeling

16 mei 2012

In internationaal verband worden ISO-normen opgesteld voor duurzame gebiedsgebonden ontwikkeling, de 'smartness' van stedelijke infrastructuren en wereldwijde stadsindicatoren. NEN organiseert op 16 mei de opstartvergadering. Marktpartijen die belang hebben en willen deelnemen aan de ontwikkeling van deze normen, kunnen zich melden bij NEN.

Eerder dit jaar informeerde NEN de Nederlandse markt over deze drie initiatieven en is de nationale behoefte aan deze normen gepeild. Naar aanleiding van de positieve reacties heeft NEN, met kanttekeningen, positief gestemd bij de mondiale stemming van ISO. Wereldwijd is er nu groen licht voor de start en Nederland kan aansluiten.

 

Doelen van de drie normtrajecten

Eén van de normen heeft tot doel om gemeenten met hun partners een handreiking en kader te bieden voor duurzame ontwikkeling van (stedelijke) gebieden en de mogelijkheden voor monitoring. Het gaat o.a. om besturingsmodellen, terminologie en ondersteunende tools voor aspecten als sociale integratie, natuurlijke hulpbronnen, milieu, armoede, veiligheid, leefbaarheid en maatschappelijke sturing.

De tweede norm gaat over het opstellen van kwantificeerbare eenheden om de ‘smartness’ van stedelijke infrastructuur te beoordelen en technologische kennis uit te wisselen. Het betreft fundamentele infrastructuur zoals energie(voorziening), water, transport, afvalbeheer en ICT. Dit vergemakkelijkt de ontwikkeling en uitwisseling van technologische innovaties en leidt tot bevordering van de internationale handel.

Tot slot heeft de derde norm tot doel om de wildgroei aan bestaande city-indicators mondiaal te harmoniseren. Dit maakt het mogelijk om steden met elkaar te vergelijken (city benchmarking) en onderling kennis en informatie uit te wisselen.

 

Meewerken aan de ontwikkeling van de normen

Nederlandse marktpartijen kunnen hun belangen uitdragen en invloed uitoefenen op de inhoud van de drie mondiale normen door lid te worden van een nieuw op te richten NEN-normcommissie. Op woensdag 16 mei organiseert NEN de opstartvergadering voor partijen die deelname overwegen. Uitgangspunt is dat de financiering van de normcommissie door de deelnemende partijen wordt gedragen.

 

Voor wie?

Belanghebbende partijen zijn zowel individuele als brancheorganisaties: nationale overheden en geassocieerde publieke organisaties, regionale en lokale overheden, gemeenten, ontwikkelaars en investeerders, kennisinstellingen, organisaties voor stedelijke infrastructuur, inwonersorganisaties en overige belanghebbenden.

 

Aanmelding en informatie

Aanmelden voor de opstartvergadering kan vóór 8 mei bij NEN Business Development via telefoonnummer (015) 269 03 72 of per e-mail via businessdevelopment@nen.nl

 

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links