Rotterdam wordt uitgeroepen tot Solar City 2012

5 mei 2012 - 13 mei 2012

Rotterdam wordt op 7 mei benoemd tot Solar City 2012 en is hiermee het officiële startpunt van de landelijke manifestatie Solar Days. In Rotterdam gaan actieve burgers en organisaties, bij wie zonne-energie hoog op de agenda staat, met elkaar in debat.

Tijdens deze manifestatie, die live te volgen is via het twitterbroadcast #SolarDaysNL, krijgen aanwezige beleidsmakers te horen wat er voor bewoners nodig is om energie in hun buurt op te wekken. De bijeenkomst wordt georganiseerd door de partners van de Solar Days, in nauwe samenwerking met het Rotterdam Climate Initiative.

 

 

Solar Days 5 t/m 13 mei

Tijdens de Solar Days zijn er in het hele land evenementen, georganiseerd door burgers, overheidsinstellingen en bedrijven waarbij u welkom bent om te zien hoe u zelf energie kunt opwekken met behulp van de zonne-energie. Investeren in zonnepanelen of zonneboilers was nog nooit zo interessant! En dat blijkt ook uit de vele initiatieven die door het hele land en ook in Rotterdam ontstaan.

 

Programma startevent

Op 7 mei tussen 14.30 en 18.00 staat er het volgende op het programma:

 

Rotterdam

De Solar City is een stad die actief zonne-energie promoot, zelf zonne-energie toepast en / of veel opvallende zonne-energieprojecten heeft. Rotterdam werkt hard aan een schone, groene, gezonde en economisch sterke stad. Samen met bewoners, bedrijven en instellingen heeft de stad de ambitie om van Rotterdam de duurzaamste wereldhavenstad te maken. De omschakeling naar duurzame energie is een van tien Rotterdamse duurzaamheidsopgaven. Markante projecten op het gebied van zonne-energie zijn onder andere de zonnecentrale op het Oceanium in Blijdorp en het zonnedak op het nieuwe Rotterdamse Centraal Station. Het zonne-energiesysteem op Rotterdam CS, met maar liefst 10.000 m2 aan zonnepanelen het grootste zonnestationsdak in Europa, werd onlangs door vakjury en publiek verkozen tot de winnaar van de Dutch Solar Awards.

 

Daarnaast speelt Rotterdam het klaar om samen met burgers, bedrijven en instellingen de toepassing van zonne-energie te stimuleren met innovatieve projecten als een nieuw te ontwikkelen zonnecentrale op het dak van de RDM-hallen op Heijplaat en het Solar Green Point Terbregge waar burgers zonder eigen dak toch eigenaar kunnen worden van een of meer zonnepanelen. Met diverse woningcorporaties en WAIFER werkt de stad aan het verduurzamen van 2500 huur- en koopwoningen, met een belangrijke rol voor elektriciteit en warmte uit zonnepanelen. En achter de schermen zet de stad zich in voor het wegnemen van de wettelijke belemmeringen die een grootschalige uitrol van zonne-energie in de weg staan en wordt de uitgifte van ontwikkelrechten voor zonne-energie op 400.000 m2 gemeentelijke daken voorbereid. Kortom: een ondernemende cultuur die bij het tijdsgewricht past. Dit alles heeft uiteindelijk geleid tot de keuze voor Rotterdam als Solar City 2012.

 

Over Solar Days

Solar Days is een initiatief van Holland Solar (brancheorganisatie voor zonne-energie), ODE (belangenorganisatie voor gebruikers van duurzame energie), UNETO-VNI (ondernemersorganisatie voor installateurs) en Agentschap NL (agentschap van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie). www.solardays.nl

 

Over Holland Solar

Holland Solar is de Nederlandse brancheorganisatie voor zonne-energie. De ruim honderd bij Holland Solar aangesloten leden zijn actief op het gebied van zonnestroom, het opwekken van elektriciteit met zonnepanelen, en op het gebied van zonnewarmte, een technologie die zonnestraling benut om te verwarmen. Onder de leden zijn bedrijven die zonne-energieproducten leveren, en organisaties en bedrijven die diensten verlenen ter ondersteuning van de toepassing van zonne-energie. www.hollandsolar.nl

Deel dit artikel

permalink