Dutch Green Building Council start ontwikkeling van duurzaam sloopcertificaat

Dutch Green Building Council (DGBC) is, samen met een groot aantal marktpartijen, gestart met de ontwikkeling van een duurzaam sloopcertificaat: BREEAM-NL Sloop. Dit schrijft voor dat een pand op een duurzame manier dient te worden gesloopt. De lancering van de Bètaversie van het certificaat vindt op 7 juni (dus niet 8 juni, zoals eerder aangekondigd) plaats tijdens het grondstoffendebat op de beurs PROVADA. DGBC schat in dat het certificeren van duurzame sloopprojecten na de zomer mogelijk is.

“We moeten niet uitsluiten dat de huidige situatie in de vastgoedmarkt wellicht ook leidt tot meer sloop. Als DGBC werken we aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Sloop is hier een onderdeel van en het uitgangspunt hierbij is dat materialen terug de keten in moeten. Daarnaast willen we via het nieuwe certificaat sociale aspecten waarderen”, legt DGBC-bestuursvoorzitter Jaap Gillis uit. Hij benadrukt daarbij “dat het belangrijk is dat duurzame sloop toetsbaar wordt, met het oog op de materialenprijzen.”

Het sloopcertificaat krijgt inhoudelijk een relatie met de drie BREEAM-NL certificeringsschema’s die er al zijn: BREEAM-NL Nieuwbouw, BREEAM-NL Bestaande Bouw & Gebruik en BREEAM-NL Gebiedsontwikkeling.

 

Na de zomer certificeren

De basis van het sloopcertificaat is al ontwikkeld door verschillende sloop- en grondstoffenbedrijven. Bij de inhoud van het nieuwe certificeringsschema wordt gekeken naar onderwerpen als de onderbouwde herkomst van materialen, adaptief bouwen, hergebruik van materialen en een duurzame bouwplaats.

 “We willen bestaande slooptools zoveel mogelijk proberen te integreren in BREEAM-NL Sloop. Dit betreft o.a. de Slimslopen tool (Gemeente Rotterdam), de tool van Oranje en Duurzaamgesloopt.nl”, licht DGBC-directeur Stefan van Uffelen toe.

 

Stuurgroep

Er zijn een stuurgroep en een werkgroep samengesteld, die richting geven aan de ontwikkeling van het nieuwe keurmerk. De stuurgroep wordt voorgezeten door Hans Gortworst, voormalig directeur van de trainingsorganisaties Geoplan BV en Arboplan BV. De werkgroep wordt geleid door Frans van Doorn, directeur van Training- en Adviesburo van Doorn.

Organisaties die participant zijn van DGBC worden uitgenodigd een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van BREEAM-NL Sloop.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Dutch Green Building Council

Links