Financiering energiebesparing en duurzame energie in de gebouwde omgeving

13 juni 2012

Er kan veel meer energiebesparing en duurzame energie in de gebouwde omgeving worden gerealiseerd als de financiële drempel lager is.  Toch zijn er hiervoor vele interessante mogelijkheden en ontstaan er regelmatig  nieuwe mogelijkheden in de markt. Bij het FedEC-congres Financiering energiebesparing en duurzame energie in de utiliteit op 13 juni wordt hier uitgebreid op ingegaan.

De vraag naar financiering voor duurzame energie en energiebesparing heeft altijd al hoog op de agenda gestaan. Zeker in deze tijden is het hét onderwerp van gesprek. Dit is ook terug te zien bij de greendeals, het nieuwste overheidsinstrument om samen met de markt te werken aan duurzame initiatieven. Zo zijn er onder andere deals voor het realiseren van meer decentrale energieopwekking en hebben banken (Beraad Groenfondsen) en bouw-, installatie- en energiebedrijven een Green Building Deal voor groenfondsen ingediend. Naast voordelen voor het klimaat en besparing op directe energiekosten zijn er meer voordelen. Zo is door onder meer Van Troostwijk, Zadelhoff en Universiteit van Maastricht inmiddels aangetoond dat de waarde van vastgoed toeneemt als het gebouw energiezuinig en duurzaam is.

 

Congres

Dit congres start met overheidsbeleid en financiële regelingen. Uitvoerig zal worden stil gestaan bij komende veranderingen zoals door de greendeals. ECN presenteert de resultaten van hun onderzoek naar het (beperkte) aanbod van financiële regelingen. De studie is gebaseerd op onderzoek naar en gesprekken met financieringspartijen. ECN pleit voor een gerichter overheidsbeleid, voor  garantieregelingen, fiscale maatregelen, investeringsfondsen en wettelijke aanpassingen. Verschillende financieringsvormen zoals reguliere subsidies, leningen, private equityfunds, Esco-vormen en hybride financieringen komen uitvoerig aan de orde. Sprekers zijn vertegenwoordigers uit alle sectoren van financiering met zowel theoretische kennis als ervaring in de praktijk. Het congres is ontwikkeld voor betrokkenen uit de gebouwde omgeving zoals de facilitair en vastgoedmanagers en energie-inkoper. Het congres is ook interessant voor beleidsmedewerkers van overheden, ondernemers en financieel adviseurs.

Tijdens het congres worden de belangrijkste financieringsvormen behandeld door deskundige sprekers van onder andere ECN, Ecofys, RaboBank, Strukton, Cofely, e2cleantech en Agentschap NL.

 

Klik hier voor de agenda.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links