Wienerberger Brick Award 2012 uitgereikt

Wienerberger heeft begin mei vijf internationale architecten bekroond met de ‘Brick Award’ voor hun projecten die zijn uitgevoerd met buitengewone baksteenarchitectuur. Criteria waren onder andere de innovatieve vormgeving van de buitenkant en het ambachtelijk gebruik van het materiaal baksteen, de functionaliteit, de duurzaamheid en de energie-efficiëntie van het gebouw.

De prijs wordt sinds 2004 om de twee jaar toegekend. Aan de Wienerberger Brick Award 2012 is een bedrag van € 27.000 verbonden. In totaal zijn 50 projecten uit 28 landen en vijf continenten genomineerd. Met de Award wordt getoond hoe innovatief en veelzijdig het bouwmateriaal baksteen in de hedendaagse architectuur wordt gebruikt. De wereldwijd bijzondere baksteenconstructies zijn ingediend door internationale architectuurcritici en -journalisten. Deze ‘architectuurscouts’ zijn voor Wienerberger in de hele wereld op zoek naar gebouwen van baksteen, die een blijvende indruk achterlaten.

 

Winnaars in België en Engeland

In de categorie Eengezinswoning overtuigde architect Bart Lens de jury met het project ‘Konijnenhol’ in Gaasbeek, België. Hij blies een bestaande bakstenen boerderij nieuw leven in en realiseerde er woonruimtes en een dierenartspraktijk.

Van koolzwarte bakstenen bouwde het Schotse architectenbureau NORD voor de komende Olympische Spelen 2012 in Londen een elektriciteitscentrale. Het solide, hoekige bouwwerk springt in het oog door zichtbare contrasten, abstracte sculpturen en geometrische composities en won in de categorie Niet-wonen.

 

Winnaars in Portugal, Slowakije en Zuid-Afrika

Ongebruikelijke fijngevoeligheid bewijst het werk van de architecten Francisco en Manuel Aires Mateus uit Lissabon, dit jaar bekroond in de categorie Woning. Hun seniorenresidentie toont dat functionaliteit en sociaal rendement uitstekend combineren met architectonische kwaliteit. Het in de categorie Verbouwing bekroonde weekendhuis en studio in Cachtice van architect Panák uit Bratislava laat zien hoe uit een oude ruïne een modern, lichtovergoten gebouw kan ontstaan.

Prijswinnaar in de categorie Specifieke toepassing van baksteen is het Museum Mapungubwe Interpretation Centre in het gelijknamige nationaal park in  Zuid-Afrika, dat in 2003 werd opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het bezoekerscentrum is er één geworden met de natuur.

Klik hier voor meer informatie over de prijswinnaars.

 

Win het boek Brick '12

Tegelijk met de uitreiking van de Wienerberger Brick Award is dit jaar voor de vijfde keer het boek Brick '12 verschenen. In dit 240 pagina's tellende naslagwerk stellen internationale vakcritici de in totaal 50 genomineerde en bekroonde bouwwerken voor. Nieuw in de uitgave van dit jaar is het tijdschrift Brick+, dat in het tweede deel van het boek verhalen rondom het bouwen met baksteen bevat. Wienerberger verloot onder alle winnende deelnemers aan de Brick Quiz op de website een aantal exemplaren van het boek. Het boek heeft een winkelwaarde van € 49,95 euro.

 

Bij de eerste foto: Bart Lens blies met het project ‘Konijnenhol’ – Gaasbeek, België – een bestaande bakstenen boerderij nieuw leven in en realiseerde er woonruimtes en een dierenartspraktijk.

Bij de tweede foto: De Tsjechische architect Panák won de Wienerberger Brick Award ’12 in de categorie Verbouwing, door een voormalige baksteenoven in tien  jaar tijd grotendeels eigenhandig te renoveren tot zijn eigen architectonisch toevluchtsoord.

Bij de derde foto: Een nieuwe interpretatie van historische gewelftechnieken van het bezoekerscentrum in het Mapungubwe National Park (Zuid-Afrika) is goed voor de Brick Award ’12 van Wienerberger, in de categorie Specifieke toepassing van baksteen.

 

 

Over Wienerberger

Wienerberger produceert keramische bouwmaterialen met een heldere visie op modern en comfortabel wonen, werken en leven: Building Value. Om blijvende waardes te creëren met natuurlijke, keramische producten. Innovatie, duurzaamheid, betrouwbaarheid, veiligheid en kwaliteit staan daarbij voorop. Dat levert een waardevolle bijdrage aan het leven van ieder individu. Want de producten van Wienerberger zijn voor mensen gemaakt. Met respect voor het milieu en overtuigd van de esthetische waarde van keramische bouwmaterialen.

De topmerken Terca (gevelbakstenen, straatbakstenen, raamdorpels), Porotherm (keramische binnenmuurstenen) en Koramic (keramische dakpannen) vormen een inspiratiebron voor vele architecten. Grote kennis van keramische bouwmaterialen maakt Wienerberger tot een meedenkend partner voor elke bouwer.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links