Programma van Eisen Frisse Scholen en Frisse Scholen Toets vernieuwd

Per mei 2012 heeft Agentschap NL een nieuwe versie van het Programma van Eisen (PvE) Frisse Scholen beschikbaar. Deze is aangepast aan het vernieuwde Bouwbesluit. Er is ook een nieuwe Toelichting gepubliceerd.

Het PvE bevat voor de vijf thema’s energiezuinigheid, luchtkwaliteit, thermisch comfort, visueel comfort en akoestisch comfort, verschillende ambitieniveaus en prestatie-eisen. Schoolbesturen en gemeenten kunnen het PvE gebruiken bij het beoordelen van offertes en het verlenen van opdrachten voor nieuw- en verbouw. Het vernieuwde PvE bevat ook een Invulblad.

 

PvE Frisse Scholen en Toelichting aangepast

De belangrijkste veranderingen in PvE Frisse Scholen zijn:

 

Frisse Scholen Toets aangepast

Agentschap NL heeft ook de Frisse Scholen Toets aangepast. Met de Frisse Scholen Toets kunnen tijdens de ontwerpfase, tijdens de realisatie en na de bouw de energie- en binnenmilieuprestaties worden gecontroleerd en zo nodig bijgestuurd.

 

Van woorden naar daden

Begin 2012 is de Frisse Scholen Toets op een achttal scholen toegepast. Op vijf scholen is de toets uitgevoerd door een extern ingeschakelde technisch adviseur, op drie scholen door de betrokken bouwprojectmanager. De resultaten zijn door adviesbureaus Merosch en BOA vastgelegd in rapportages. De ervaringen uit deze rapportages zijn samengevat in de publicatie ‘Ervaringen met de Frisse Scholen Toets in de praktijk - Van woorden naar daden’.

Belangrijke conclusie is dat de Frisse Scholen Toets een goed monitoringsinstrument is om de eisen uit het PvE te verankeren in verschillende fasen van het ontwerp- en bouwproces. De Toets moet wel worden uitgevoerd door een partij met voldoende technische kennis van zaken. De Toets brengt afwijkingen of tekortkomingen tijdig in beeld. De uitkomsten kunnen vervolgens worden gebruikt om op te sturen en betrokken ontwerp- en bouwpartners op aan te aanspreken. De Frisse Scholen Toets ziet er zo op toe dat mooie woorden ook worden omgezet in daden.

De publicaties kunnen op de website gratis worden gedownload.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)

Links