Ontwerprichtlijn biedt inzicht in toepassen reflecterende isolatie

Wat zijn de thermische eigenschappen van reflecterende isolatie? Hoe zit het met de bouwfysische aspecten en de duurzaamheid? Dit soort vragen worden beantwoord in de nieuwe ‘Ontwerprichtlijn Reflecterende isolatie’.

De ontwerprichtlijn – , sinds kort verkrijgbaar bij SBR (kenniscentrum voor de bouw) – behandelt de thermische eigenschappen van reflecterende isolatie, de bouwfysische aspecten en de duurzaamheid. Daarbij krijgt de lezer aanwijzingen voor het ontwerpen en toepassen van reflecterende isolatie in vloeren, gevels en daken. De kennis kan worden gebruikt voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw.

 

Aanleiding richtlijn

In verband met het terugdringen van het energieverbruik, worden steeds hogere eisen gesteld aan de thermische isolatie van de schil van het gebouw. Daarmee samenhangend zal de EPC de komende jaren verder verscherpen, evenals de minimale eis in het Bouwbesluit voor de warmteweerstand. “Dit vertaalt zich in de praktijk door het gebruik van andere of verbeterde isolatiematerialen. Zo zien we de toepassing van reflecterende isolatie de laatste jaren toenemen”, aldus prof. ir. Nico Hendriks, auteur van de nieuwe ontwerprichtlijn in zijn voorwoord.

 

Onduidelijkheid opheffen

Tot nog toe werd een brede toepassing van dit specifieke materiaal beperkt door onduidelijkheid over de toegevoegde waarde van de reflecterende laag of lagen. “Onduidelijkheid die mede wordt veroorzaakt door het ontbreken van een algemeen geaccepteerde bepalings- en rekenmethode. Onduidelijkheid die wordt versterkt door discussies over geclaimde waarden.”

Op Europees niveau zijn de waarden nu vastgelegd in normen, zodat er duidelijkheid geschapen gaat worden en materialen op een juiste wijze met elkaar kunnen worden vergeleken. Deze normen vormen de basis voor de SBR-publicatie.

 

De inhoud van deze publicatie is samengesteld met inbreng van leveranciers van reflecterend isolatiemateriaal, en is financieel mogelijk gemaakt door een bijdrage van AgentschapNL.

artikelnr.: 625.12

Prijs: € 50,00 (gedrukt of online verkrijgbaar)

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links