Zonne-icoon Nijmegen bereikt hoogste punt

De ambitie van de gemeente Nijmegen is om in 2045 een stad te zijn die voorziet in de eigen energiebehoefte. Daarom stimuleert zij onder andere de toepassing van zonne-energie. Het door de gemeente hiervoor ‘aangestelde’ zonnekrachtteam onder leiding van Ad Lansink, bereikte 25 mei jl. een nieuwe mijlpaal: de plaatsing van een twaalf meter hoge Zonneboom is een feit.

De zonneboom is een ontwerp van beeldend kunstenaar Andreas Hetfeld. De hele boom is uitgevoerd in roestvaststaal door Willems RVS Aluminium bv. Greentech Energy zorgde, samen met haar zuster RTP Elektrotechniek, voor het zonnepanelen- en het zonvolgsysteem. De boom is te bewonderen op de passage tussen het ROC-gebouw en het gebouw van SSHN. (Heyendaalseweg). Hier zal het voortaan zijn dienst vervullen als dynamisch Zonne-Icoon, dat gericht is naar de toekomst.

De Zonneboom is uitgerust met een vernieuwend zonnevolgsysteem in de kroon. Speciale sensoren besturen dit systeem en zorgen ervoor dat de kroon – met een diameter van 6,5 meter – zich op ieder moment van de dag naar het lichtste punt in de hemel richt en het raster met 97 zonnepanelen in een optimale positie brengt. Dit zorgt voor een hogere energieopbrengst en transformeert het object in een zichzelf verzorgend ‘levend kunstwerk’. De kroon van het kunstwerk wordt ‘s nachts, door middel van zelf opgewekte zonne-energie, met led-lampen verlicht. Een monitor in de passage van het Technovium maakt de energieopbrengst van de zonnepanelen permanent zichtbaar en laat tevens het ontstaansproces van de Zonneboom zien.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links