Geautomatiseerde zonwering voor optimaal binnenklimaat

De VELUX Groep heeft een nieuw, op sensoren gebaseerd geautomatiseerd besturingssysteem ontwikkeld. Dit optimaliseert zowel het energieverbruik als het thermische comfort.

Het VELUX ACTIVE climate control systeem automatiseert de werking van alle io-homecontrol zonweringproducten in een gebouw aan de hand van de zonnestraling en de buitentemperatuur.

Het klimaat controle systeem zorgt door een automatische besturing van rolluiken, buitenzonweringen en raamdecoratie het hele jaar door voor een optimaal energieverbruik en thermisch comfort. In tegenstelling tot andere producten in de markt die alleen werken tijdens het stookseizoen, werkt het klimaat controle systeem zowel in de winter als in de zomer. Het systeem reduceert de energiebehoefte voor verwarmen in het stookseizoen en voor koeling in de warmere maanden. Daarnaast optimaliseert het systeem de energieprestaties in de lente en de herfst, wanneer grotere temperatuurverschillen vaker voorkomen.

De VELUX Groep wil met het klimaat controle systeem een bijdrage leveren aan de wereldwijde inspanning om het energieverbruik in gebouwen te verminderen en tegelijkertijd het thermische binnenklimaat en wooncomfort verbeteren. Uit onderzoek van TNO blijkt dat automatisch geregelde buitenzonwering een energiebesparing van wel 7,5 procent kan opleveren, omdat de zonwering al naar beneden gaat voordat de binnentemperatuur te ver is gestegen. Wanneer gebruik wordt gemaakt van een geautomatiseerd systeem voor ventilatie en zonwering, zorgt dit voor een nog efficiënter energiegebruik.

 

Automatisch systeem

Het standaard VELUX ACTIVE climate control systeem bestaat uit drie onderdelen, te weten een wandbediening, een lichtsensor en een warmtesensor. Het combineert de voordelen van een volledig geautomatiseerd systeem met de mogelijkheid van handmatige bediening met behulp van de wand- of de afstandsbediening. Alle onderdelen zijn draadloos, zodat het systeem eenvoudig kan worden toegepast op een bestaand dakraam dat is voorzien van een elektrische zonwering (rolluik of buitenzonwering) of raamdecoratieproduct (rol- of plisségordijn) op netstroom of zonne-energie. Na een simpele configuratie is het systeem klaar voor gebruik. De wandbediening heeft een groot display waarop het ingestelde programma wordt getoond. Hierop kunnen eenvoudig persoonlijke instellingen worden ingevoerd, bijvoorbeeld als bewoners de rolluiken in het weekend langer gesloten willen houden omdat ze later op willen staan. Ook heeft de wandbediening een thermometer en klokfunctie die de actuele tijd en buitentemperatuur tonen.

Door gebruik te maken van meerdere sensoren kunnen de producten nog meer bijdragen aan de verbetering van de energieprestatie van een gebouw. Daarom kunnen naast het standaard pakket extra sensoren worden aangeschaft om dakramen met verschillende oriëntaties op het dak per windrichting mee uit te rusten.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links