Nieuwe boeken over duurzaamheid in architectuur

Op donderdag 14 juni om 16.00 uur worden twee boeken over duurzaamheid en architectuur gepresenteerd in de Oostserre van de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft: Het duurzame ontwerpproject en Architectuur als klimaatmachine. De presentatie is vrij toegankelijk.

Architectuur als klimaatmachine

Handboek voor duurzaam comfort zonder stekker

'Architectuur als klimaatmachine' van de auteurs Andy van den Dobbelsteen, Vera Yanovshtchinsky en Kitty Huijbers beschrijft de toepassing van materialen en systemen die het binnenklimaat van gebouwen verbeteren en bovendien gebruiksvriendelijk, energiebesparend en duurzaam zijn. Het is een praktisch en rijk geïllustreerd handboek.

De focus van het boek ligt op ‘systemen zonder stekker’. Deze systemen beïnvloeden het ontwerp van een gebouw vanaf het begin. Het boek beschrijft hoe deze systemen in het ontwerp worden geïntegreerd en welke bouwkundige consequenties dat heeft. Aan bod komen: verwarmen, ventileren, koelen, adaptive building, licht en uitzicht, geluid, groen, water en smart materials.

Dit boek is een leerboek voor gevorderden. Het is bedoeld voor mensen die betrokken zijn bij het bouwproces: van architecten, technisch adviseurs en tekenaars, en project- ontwikkelaars tot aannemers, bouwbedrijven en installateurs.

 

Auteursinformatie

Andy van den Dobbelsteen is hoogleraar Climate Design & Sustainability aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft en als expert betrokken bij het Platform Duurzaam Gebouwd.
Vera Yanovshtchinsky is architect en eigenaar van Vera Yanovshtchinsky architecten.
Kitty Huijbers is projectleider en adviseur duurzaamheid bij hetzelfde bureau. Het bureau deed in 2010 samen met TNO onderzoek naar klimaatbeheersing in gebouwen.

 

Het duurzame ontwerpproject

Steeds meer organisaties nemen het initiatief om duurzaam te bouwen. Bouwkundig is veel mogelijk. Een succesvol resultaat schuilt echter vooral in het achterliggende proces. Het boek Het duurzame ontwerpproject levert de bouwstenen voor het voorbereiden en uitvoeren van het duurzame ontwerpproject.

De eerste en noodzakelijke stap in een duurzaam ontwerptraject is de duurzame projectambitie scherp te formuleren. Daaruit volgt een aantal vragen: Wat betekent de duurzame ambitie voor het budget, welke architect is geschikt voor deze opgave en wat is het effect op de rol van de andere partners en partijen in het ontwerpteam? Alijd van Doorn en de coauteurs verkennen de mogelijkheden.

Vervolgens is er aandacht voor de organisatie van het creatieve ontwerpproces. De voor- en nadelen van duurzame ontwerpstrategieën zoals Cradle to Cradle worden op een rij gezet. Ook het stimuleren van de gezamenlijke inspanningen die nodig zijn om een integraal duurzaam ontwerp te maken, komt aan bod. Bij de bespreking van deze thema’s blijkt steeds dat een duurzaam project vraagt om een herontwerp van het proces.

Het duurzame ontwerpproject is rijk geïllustreerd met praktijkvoorbeelden en geeft per onderwerp concrete richtlijnen. Daarmee biedt het een praktisch toepasbare handreiking voor opdrachtgevers, architecten en adviseurs die werken aan duurzame ontwerpprojecten.

 

Auteursinformatie

Alijd van Doorn is verbonden aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Ze doet sinds 2009 onderzoek naar het aansturen van duurzame ontwerpprojecten. Daarnaast is ze eigenaar van Van Doorn.management for architecture. Ze is auteur van Ontwerp / proces (2004, herdruk 2011) en coauteur van Architect in de praktijk (2011).

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links