Studiepunten gehaald...

Beste lezers, na het congres is mij gevraagd een artikel te schrijven voor de website DuurzaamGebouwd.nl over het congres AndersBouwen.NU van afgelopen donderdag.

Deze kans heb ik natuurlijk meteen gegrepen. Ik zal me eerst even voorstellen, mijn naam is Hanna Hakkert en ik ben studente aan de Avans Hogeschool te 's-Hertogenbosch. Hier heb ik net mijn eerste jaar afgerond. Omdat ik nog studie-uren nodig had en mijn vader dit congres voorstelde – omdat hij kaartjes kon regelen – leek dit congres mij een leerzame gelegenheid om bij te wonen. Eerlijk gezegd was ik er niet zo goed op voorbereid. Ik wist dat er mensen zouden spreken maar wie en waarover? Dat heb ik dus allemaal op me af laten komen, wat ook zijn leuke kanten heeft…

 

‘Maak alles mooier’
Na een heerlijke inlooplunch beluisterden we de eerste lezing van Frank Bijdendijk. Dit was voor mij – zo bleek achteraf – direct de meest interessante lezing. Frank Bijdendijk vertelde dat je mensen als individuen moet zien die allemaal iets anders willen. Zo moet je dus ook bouwen. Op een manier dat mensen hun eigen leefomgeving kunnen creëren.

Dit doet mij denken aan mijn eerste project op school. We kregen een verpauperde wijk en moesten deze zodanig verbeteren dat de wijk milieuvriendelijker zou zijn en dat bewoners netter om zouden gaan met hun omgeving. Onze reactie hierop was ‘maak alles mooier, dan willen mensen het ook mooi houden’; ook wilden we mensen gaan interviewen over wat zij graag in hun wijk wilden maar wegens tijdgebrek hebben we dat uiteindelijk niet gedaan. Mensen hun eigen invulling laten geven in hun woning en woonomgeving vind ik daarom een goede oplossing voor dit soort wijken, maar ook in nieuwbouw.

Verder vertelde Frank Bijdendijk over het rendement dat je kunt halen uit duurzaam bouwen. Duurzaam bouwen doe je niet voor niets. Je doet iets en je hebt er in de toekomst in verschillende opzichten voordeel van.: energieverbruik; fijnere omgeving voor bewoners, maar ook in de portemonnee. Wat toch ook best wel belangrijk is heb ik gemerkt. Dat is weer een motivatie om niet alleen die EPC-waarde te halen die wordt gevraagd tijdens een project maar dat je het om een hele goede reden probeert te halen.

 

Mensen inpakken
Iwan Göbel is een inspiratiebron qua presenteren met een presentatie waar je u tegen zegt. In de studie heb je aan het einde van ieder blok een presentatie waarin je laat zien wat je in het blok hebt gedaan met het project. Als ik zo'n presentatie geef, kom ik er zeker met een voldoende vanaf. Het was leuk om te zien hoe hij mensen inpakt met zijn praatje, maar dat is deel van het ondernemerschap. Ik ga hier zeker dingen van toepassen tijdens mijn studie.

 

Samenwerken
Jacqueline Cramer vertelde over samenwerken van bedrijven in de bouw. Jammer dat ze weinig vertelde vanuit haar politieke ervaring. Ik ben het niet met haar eens dat de bedrijven het zelf maar moeten oplossen. De politiek moet toch richtlijnen geven om dingen te sturen. Wel heeft ze duidelijk gemaakt dat EPC 0 in 2020 gemakkelijker te halen is door samenwerken van bedrijven in grote projecten. Door verschillende partijen bij elkaar te brengen en informatie uit te wisselen sta je sterk. Ik denk dat dit een heel belangrijk is, maar geen oplossing om de bouw weer op gangen te brengen.

 

‘Kopen van licht’
Thomas Rau was de eye-opener van de middag. Bij vertelde een heel idealistisch verhaal over het kopen van het doel van een product en niet het product zelf. Het ‘kopen van licht’ en niet de lamp. Op deze manier zorgen de leveranciers dat een lamp bijvoorbeeld altijd mee gaat zodat ze hem niet hoeven te vervangen. Want ze kunnen het wel, maar hoe kan je verdienen als die wasmachine niet kapot gaat? Deze manier van kopen is dus duidelijk materiaal besparen. Het is natuurlijk onmogelijk om dit door te voeren nationaal en al helemaal niet internationaal. Maar dit verhaal zette mij – en de rest denk ik – wel aan het denken dat er echt iets moet veranderen.

 

Geweldige nieuwe ervaring

Maar goed, ik heb een geweldige nieuwe ervaring gehad deze middag met veel stof om nog over na te denken. De dag was goed gepland met klasse sprekers. Thomas Rau vond ik ook een uitstekende afsluiting. Tijdens de lunch, pauze en borrel was een aangename sfeer en heb ik interessante mensen uit de branche ontmoet.

 

Tekst: Hanna Hakkert, Studente Avans Hogeschool te ’s-Hertogenbosch

Foto: Rockin' Pictures

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links