Groene mobiliteit loont

Producent van bouwgrondstoffen Van Nieuwpoort Groep wil het transport van haar producten (bouwgrondstoffen, betonmortel en betonproducten) en personeel vergroenen. Daartoe zijn onlangs de eerste elektrische oplaadpunten geïnstalleerd op het hoofdkantoor in Gouda. De eerste elektrische auto rijdt inmiddels binnen het leasewagenpark. Nieuwe lease-auto's moeten over het zuinigste label beschikken.

Er zijn ook verschillende initiatieven om het energiegebruik voor het producttransport terug te brengen. Zo experimenteert VNG met betonmixers die op gas rijden (zie foto) en DualFuel tanks.

Ook rijdt het bedrijf met Total Excellium brandstof voor haar trucks, wat een besparing van 3% brandstof ten gevolge heeft gehad. Ook voor de binnenvaart is VNG een pilot gestart om te kijken wat het besparingspotentieel is. En dat niet alleen voor de reductie van CO2, maar ook van stikstofoxiden en roet.

100 % groene stroom

Van Nieuwpoort wil verder 5% CO2 reduceren in 2015 ten opzichte van 2009. Voor Van Nieuwpoort Betonmortel is binnen het VOBN Beton Bewust keurmerk afgesproken om ieder jaar zelfs 2% CO2 te reduceren. Energiereductie kan op vele manieren worden bereikt. De eerste stap die de Van Nieuwpoort Groep heeft genomen, is de vergroening van het energiegebruik. Dat doen het bedrijf door vanaf 2012 door Nederlandse Wind- en Waterenergie te gebruiken. Hiermee wordt de CO2 uitstoot van het stroomgebruik van Van Nieuwpoort Groep enorm verlaagd.

Bron: Platform Duurzaam Geproduceerd

Deel dit artikel

permalink