Slotconferentie Cradle to Cradle Islands

Het Cradle to Cradle Islands project stopt. Na bijna vier jaar komt een eind aan een succesvol internationaal programma voor innovatieve, duurzame en zelfvoorzienende eilanden op het gebied van water en energie. Op 12 juli tonen de partners de resultaten en blikken ze vooruit op de toekomst. Dat doen ze op de slotconferentie C2C Islands, dat dan plaatsvindt in de Harmonie te Leeuwarden.

Het Cradle to Cradle Islands project werd in 2009 gestart op een tiental eilanden. Onder andere de Nederlandse Waddeneilanden hadden de ambitie in 2020 geheel zelfvoorzienend te zijn voor hun water- en energiebehoefte. Zo ontstaan innovatieve, duurzame eilanden en dat maakt ze extra aantrekkelijk voor bewoners en toeristen. In de afgelopen jaren ontstonden tal van projecten. Er zijn er die zich richten op het maken van zoet uit zout water, op scheiding, zuivering en hergebruik van huishoudelijk afvalwater en op opslag van regenwater.

Anderen richten zich op duurzame energie en mobiliteit. Zo zijn er producten in ontwikkeling die gebruik maken van zonne-energie. Er is ook aandacht voor aanverwante ontwikkelingen. Een daarvan is de pilot blue energy, waarbij energie ontstaat uit het verschil tussen zoet en zout water.

Op de slotconferentie vertellen diverse sprekers over hun ervaringen in Noorwegen, Schotland, New York en Australië. Anderen blikken vooruit en vertellen hoe zij de toekomst zien. De eilanden die in het project participeerden, zijn Ameland, Texel, Spiekeroog, Region Uthlande, Samsø, Tjörn, Anholt, Runde, Vagan en de Shetlands. Zij waren een proeftuin waar onderzoeksinstellingen en bedrijven konden experimenteren met nieuwe technologieën.

bron: www.amelander.nl

Deel dit artikel

permalink