'Gebrek aan financieel inzicht verduurzamen vastgoed geen issue!'

Gebrek aan inzicht kan en mag niet langer de reden zijn voor stagnatie van duurzaamheidsmaatregelen. Met deze stelling reageert Woud Jansen van Brink Groep op de onlangs gehouden enquete door Vastgoedformum Midden Nederland.

'Te weinig inzicht in de kosten en baten en gebrek aan financiële middelen zijn de grootste belemmeringen voor verduurzaming van vastgoed'. Dat is de conclussie vanuit een enquête, gehouden onder projectontwikkelaars, consultants, makelaars & ambtenaren.

Woud Jansen: "Onder het label IBISapps creëert Brink Groep praktische tools die inzicht bieden bij strategische beslissingen. Leaf is speciaal ontwikkeld om de financiële consequenties van investeringen in duurzamer vastgoed transparant te maken. Met Leaf vegen we de excuses die worden gebruikt in bovengenoemde enquête eenvoudig van tafel."

‘Stilstaan is achteruitgang’ typeert de huidige situatie in de kantorenmarkt. Er is dringend actie nodig om de vicieuze cirkel te doorbreken om de onbalans in de kantorenmarkt te herstellen. Uit de enquête, uitgevoerd op 4 juli 2012 door Vastgoedforum Midden Nederland, blijkt dat het voor veel partijen in de bouwkolom nog steeds lastig is grip te krijgen op de financiële gevolgen van een duurzaamheidsstrategie. "Het is sowieso complex om de gehele levenscyclus van gebouwen te overzien. Dit wordt nog eens verder bemoeilijkt doordat een andere benadering van kosten en kostenontwikkelingen ontstaat, namelijk vanuit de een langetermijnvisie (Total Cost of Ownership)".

Er is een schreeuwende behoefte aan meer inzicht in de financiële consequenties van duurzaamheidsmaatregelen. Leaf biedt deze mogelijkheid. Op basis van gebouwspecifieke, randvoorwaardelijke eigenschappen toont de applicatie een selectie van de meest geschikte en toepasbare maatregelen om het gebouw te verduurzamen. Leaf maakt een vertaling van duurzame technische maatregelen in een financiële business case (kosten en baten!). De uiteindelijke output is zowel interessant voor de gebouweigenaar als voor de (toekomstige) gebruiker.

Het ontbreken van inzicht in de financiële gevolgen van de technische maatregelen bij het verduurzamen van bestaand vastgoed heeft ertoe geleid dat er tot nu toe weinig initiatieven zijn gerealiseerd. Door het in de markt zetten van Leaf wil Brink Groep een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappelijke discussie rondom de leegstandsproblematiek.

tekst: Woud Jansen, Brink Groep.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Brink Groep bv

Links