Gemeenten moeten meer regie nemen in duurzaamheidsprojecten

De gemeentelijke doelen voor duurzaamheid zijn te versnipperd en daardoor minder effectief. Gemeenten hebben ieder hun eigen doelstellingen en de manieren waarop die behaald moeten worden lopen sterk uiteen. Gemeenten kunnen effectiever optreden door een meer regisserende rol in te nemen. Door de projecten te clusteren in vier categorieën is meer winst te behalen en gemakkelijker sturing te geven. Dat concludeert adviesbureau Boer & Croon uit een marktanalyse.

Gemeenten zijn ambitieus als het gaat om energietransitie. Ze plannen uiteenlopende projecten op het gebied van retail, industrie, kantoor en particuliere woningen. Samen moet dit leiden tot een duurzamer leefklimaat. Zo heeft Rotterdam zichzelf ten doel gesteld de CO2-uitstoot in 2025 met 50 procent te verlagen ten opzichte van 1990. Amsterdam streeft over diezelfde periode naar een afname van 40 procent, terwijl Den Haag inzet op 100 procent duurzame energievoorziening in 2040. De diverse projecten genieten echter nog weinig bekendheid, wat de slagingskans ervan verkleint.

Clustering
Gemeenten kunnen effectiever optreden door een meer regisserende rol in te nemen. Om die reden adviseert Boer & Croon een clustering van vier categorieën: smart home, smart kantoor, smart wijk en energie-innovatie algemeen, waaronder projecten als de Mobile Smart Grid vallen. “We zien dat inspanningen van gemeenten op klimaatgebied nog veel te beperkt leven bij de burger. Ook constateren we dat provincies en gemeenten geregeld verschillende belangen hebben, waardoor brede initiatieven nog onvoldoende van de grond komen”, zegt Jan Gerben van den Berg, senior consultant bij Boer & Croon. “Door projecten op een logische wijze te clusteren creëer je meer zichtbaarheid en kunnen verschillende partijen eenvoudiger met elkaar worden verbonden. Hierdoor neemt het rendement van de initiatieven toe en wordt de zichtbaarheid voor de burger vergroot.”

Particulier initiatief
Steeds meer bedrijven en particulieren nemen zelf het initiatief om een duurzaam project te starten. “Het is voor lokale overheden belangrijk de wensen van die initiatiefnemers in kaart te brengen, zodat zij sturing kunnen geven aan die projecten”, zegt Van den Berg. Volgens Boer & Croon ligt de oplossing in één overkoepelend geheel. “Niche initiatieven die goed opschaalbaar zijn, zullen in de praktijk het meest kansrijk zijn. In verschillende gemeentes waaronder Utrecht onderzoeken partijen projecten met betrekking tot het opzetten van een wijkeconomie. Deze initiatieven zullen naar verwachting in meerdere wijken van Nederland gaan plaatsvinden.”

Bron: Boer & Croon

Deel dit artikel

permalink