Windpark, warmtenet en energiezuinige woningen voor Nijmegen

Een windpark langs de A15; warmtenet voor Waalsprong en Waalfront en energiebesparing van 1500 woningen: de Green Deal met Nijmegen moet drie vliegen in één klap slaan.

Voor het warmtenet stelt het rijk 2,5 miljoen euro beschikbaar, naast de bijdragen van de gemeente (3,8 miljoen) en de provincie (4 miljoen). Maar ook zet het rijk zich in om warmte in energielabels te waarderen. Dat gebeurt in een breed Warmte-overleg, geïnitieerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Het grootste project is het nieuwe Warmtenet. Met de restwarmte van de Afvalenergiecentrale ARN worden de komende jaren 14.000 woningen verwarmd. Het Warmtenet is een duurzaam systeem dat zo’n 70 procent minder CO2-uitstoot ten opzichte van warmtevoorziening met HR-gasketels. Het voorkomt dat de woningen met pure fossiele energie, zoals gas, verwarmd moeten worden. Om de restwarmte van de ARN te transporteren naar de (deels nog) te realiseren wijken Waalsprong en Waalfront richt Alliander, samen met de gemeente Nijmegen en met steun van de provincie Gelderland, een infrabedrijf op. Deze partijen willen het ook mogelijk maken om delen van de bestaande stad en de regio aan te sluiten op het Warmtenet. Het infrabedrijf zal zodoende meerdere projecten initiëren op het vlak van energietransitie. Het Warmtenet draagt fors bij aan het creëren van de energieneutrale stad die Nijmegen in 2045 hoopt te zijn.

 

Cofinanciering
De Rijksoverheid stelt voor de ondersteuning van het infrabedrijf van het Warmtenet maximaal € 2,5 miljoen beschikbaar. Deze bijdrage is bedoeld als co-financiering voor de financiering door de gemeente Nijmegen (€ 3,8 miljoen) en de provincie Gelderland (€ 4 miljoen). De totale kosten voor dit warmtenet liggen overigens fors hoger: 100 miljoen, dat dus voor het grootste gedeelte door Nuon en Alliander moet worden opgebracht. Inmiddels heeft Nuon kenbaar gemaakt een investering van 82 miljoen in dit warmtenet te doen.

Nijmegen kan verder rekenen op de steun van de Rijksoverheid voor het mogelijk maken van windenergie, met name op het bedrijventerrein langs de A15, en voor de kwaliteitsverbetering van bestaande woningen om energie te besparen. In het co-creatieproject Power2Nijmegen is het energiezuiniger maken van woningen een belangrijk speerpunt. Zo heeft de gemeente Nijmegen met woningcorporaties afgesproken dat zij tussen nu en 2020 hun woningen 20 tot 30 procent energiezuiniger maken (wat betreft gasverbruik). En de gemeente stimuleert ook particulieren om hun woning te verduurzamen door middel van informatie en subsidie.

De partners in deze deal zijn: gemeente Nijmegen, Alliander, Afvalenergiecentrale ARN, Nuon Warmte en de provincie Gelderland.

 

Bron: Gemeente Nijmegen / Duurzaam Geproduceerd

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links