Dutch Green Building Week prachtige inspiratiebron

17 september 2012 - 21 september 2012

Steeds meer praktijkvoorbeelden wijzen uit dat duurzaam ontwikkelen, bouwen én beheren loont. Duurzaamheid kan op termijn gemeengoed worden door er samen de schouders onder te blijven zetten. Daarvan zijn de – inmiddels ruim 360 – participanten van de Dutch Green Building Council (DGBC) zich zeer bewust. Reden waarom een groot deel van hen anderen wil inspireren en volgende week met groot enthousiasme deelneemt aan de tweede editie van de Dutch Green Building Week.

De Dutch Green Building Week – van 17 tot en met 21 september – staat helemaal in het teken van duurzaam bouwen, wonen en werken en duurzame gebiedsontwikkeling. Een groot aantal participanten is actief betrokken bij het invullen van het (lokale) programma, de organisatie en communicatie. Dit keer is vooral aandacht besteed aan het verduurzamen van bestaande gebouwen en gebieden.

 

Jarenlang proces
“De transitie naar een duurzame gebouwde omgeving is een jarenlang proces, dat vraagt om een nieuwe manier van denken en ontwikkelen. Willen we daarbij echt grote slagen maken, dan is inmiddels wel duidelijk dat we ons niet moeten beperken tot nieuwbouw en nieuw in te richten gebieden. De bestaande voorraad beslaat verreweg het grootste gedeelte van de vastgoedmarkt, dus daar valt dan ook de meeste winst te behalen. Hetzelfde geldt voor bestaand gebied”, legt DGBC-directeur Stefan van Uffelen uit.

 

Green inspiration
Deze Dutch Green Building Week biedt volgens van Uffelen een prachtige inspiratiebron om elkaar te tonen wat er is bereikt, maar vooral ook om te ontdekken wat Nederland nog meer kan doen. Onder de noemer ‘Green inspiration’ laten DGBC-participanten vijf dagen lang met rondleidingen, workshops, masterclasses en nog veel meer interessante programmaonderdelen zien welke belangrijke rol duurzame gebouwen spelen in gezondere, duurzamere gemeenschappen. Op maandag wordt gestart met een spetterend openingsevent, in aanwezigheid van Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje.
Voor de gelegenheid organiseert DGBC het congres samen met DGBC-participant Corporate Facility Partners (CFP). Een groot aantal bekende Nederlanders en koplopers op het gebied van duurzaamheid – waaronder Ed Nijpels, Arnold Heertje en Willem Lageweg – neemt de deelnemers mee in een discussie over ‘Duurzaamheid als aanjager van economische groei’.

 

Actuele vraagstukken
De bijdragen van de diverse sponsors en andere participanten gaan vaak over zeer actuele vraagstukken, of bieden een kijkje in de keuken. Zo organiseert Strukton gedurende de hele week een groot aantal interessante bijeenkomsten rondom hun ESCo-formule (Energy Service Company); CRH toont dinsdag 18 september via een energiezuinige modelwoning hoe zij lange termijn duurzaamheidsthema’s omzetten in praktische oplossingen voor vandaag; ABN-AMRO nodigt belangstellenden op 21 september uit in hun duurzame hoofdkantoor. Ook het binnenmilieu krijgt tijdens deze editie van de Dutch Green Building Week volop aandacht, onder andere via een bijeenkomst over frisse scholen door AT Osborne en Viba Expo.

 

Wereldwijd
Met de organisatie van de Dutch Green Building Week sluit de DGBC aan bij de World Green Building Week, georganiseerd door de World Green Building Council. Een internationale koepelorganisatie van Green Building Councils waarbij ook de DGBC zelf is aangesloten. De World Green Building Week is een jaarlijks evenement om de aandacht te vestigen op de rol van groene gebouwen in het creëren van gezondere en duurzamere gemeenschappen.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Dutch Green Building Council

Links