Mestenergie Brabantse boeren voor tapijtfabrikant Desso

Tapijtfabrikant Desso neemt vanaf 2015 biogas af van een nieuw op te zetten mestverwerkingsinstallatie inclusief een biovergister op het bedrijventerrein Ecopark in Waalwijk. Daarvoor hebben Desso en agrarische organisatie ZLTO een intentieverklaring getekend.

De mest is afkomstig van agrariërs in de omgeving. Zij doen mee aan het zogeheten Initiatief Mestverwerking Waalwijk, dat ZLTO heeft opgezet. Uitgangspunt hierbij is een verwerkingsinstallatie van 200.000 ton mest. Uit de eerste berekeningen blijkt dat de verwerkingskosten van mest te verlagen zijn door het te combineren met vergisting. De afzet van energie is echter een belangrijke factor. Op dit moment lopen gesprekken met Desso dat is gevestigd op het industrieterrein in Waalwijk om rechtstreeks biogas te leveren.

 

Cradle to Cradle®
Desso – producent van tapijten en tapijttegels – wil geheel volgens Cradle to Cradle® produceren. Dit uit zich onder andere in het recycling van alle materialen, waarbij afval de basis is van nieuwe producten, maar zeker ook in het gebruik van zo groen mogelijke energie. Om deze reden is Desso op zoek naar een partij die rechtstreeks groene energie zou kunnen leveren.
“Het initiatief om onze energievoorziening te verduurzamen, is onderdeel van onze Cradle to Cradle®-filosofie. Hiermee willen we verzekeren dat onze activiteiten ecologische, sociale en economische voordelen opleveren”, aldus financieel directeur Tom Francken van Desso.

 

Biogas
Met de intentieverklaring gaan Desso en ZLTO onderzoeken of rechtstreekse levering van biogas en eventueel gezamenlijke financiering van het project mogelijk is. Het is de bedoeling dat het biogas in 2015 via een 1,8 kilometer lange ondergrondse leiding naar de Desso-fabriek gaat stromen, waar het wordt omgezet in groene elektriciteit. Een alternatief is het biogas vloeibaar maken en vrachtauto’s die Desso aandoen, duurzaam te laten rijden.

 

Bron: DuurzaamGeproduceerd.nl

Deel dit artikel

permalink