Gamechangers gezocht voor energie-ambitieuze renovatie

WoonFriesland heeft 194 galerijwoningen, 95 grondgebonden huurwoningen en 41 grondgebonden koopwoningen in Leeuwarden waarvan de energieprestatie en het basisuitrustingsniveau moeten worden verbeterd.

Het gaat om een gebiedsgerichte aanpak, waarbij ook de leefbaarheid een belangrijke rol speelt. Het werk moet in 2013 en 2014 worden uitgevoerd. WoonFriesland is op zoek naar een hoogwaardige, conceptuele aanpak voor deze woningen uit de jaren 1960 – 1970, toen een groot deel van de Nederlandse woningvoorraad seriematig gebouwd is. Veel van deze huizen zijn toe aan renovatie.

 

Slim en Snel renoveren
Binnen het deelinitiatief Slim&Snel van innovatieprogramma Energiesprong heeft inmiddels een viertal corporaties zich verenigd om 2000 woningen uit de jaren zestig en zeventig, seriematig, energie-ambitieus te laten renoveren. WoonFriesland is één van de corporaties die meedoet aan dit programma.
In het selectieproces spelen zaken als transparantie en ´een klik´ in de samenwerking een cruciale rol. De bouwpartijen worden uitgedaagd om de opgave te benaderen als systeem en niet als gestapelde bouwproducten. Zo moeten voor bewoners betaalbare, energieambitieuze woningen ontstaan en kan de ervaring uit deze projecten concepten opleveren die kunnen worden gebruikt in de vele vergelijkbare woningen in Nederland.

 

Woningvoorraad duurzaam vormgeven
Corporatie WoonFriesland nodigt voor 24 september echter alleen die honderd bouwpartijen uit die in staat zijn om in consortia de opgave van hun woningvoorraad duurzaam vorm te geven: architecten, bewonersadviseurs, installateurs, toeleveranciers of andere partijen die bereid zijn om te investeren in een nieuw bouwproces. Het selectieproces vindt in de komende weken plaats.

 

Energiesprong in opdracht van ministerie van BZK
Slim&Snel is een deelinitiatief van Energiesprong, een innovatieprogramma dat Platform31, fusieorganisatie tussen KEI, Nicis, Nirov en SEV, uitvoert in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Doel is om de markt voor energie-ambitieus bouwen tot ontwikkeling te laten komen door aanjagen van vraag en aanbod. Energiesprong ontplooit diverse initiatieven, waarbij het creëren van de marktcondities waarmee grote stappen in energiekwaliteit kunnen worden gezet het belangrijkste doel is.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Energiesprong | Platform31

Links