EnergieRijk Den Haag

Minister Spies (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en wethouder Baldewsingh (gemeente Den Haag,) hebben afgelopen donderdag een verklaring ondertekend om samen EnergieRijk Den Haag te ontwikkelen; een goedkope, betrouwbare en schone energievoorziening voor gebouwen van gemeente en rijksoverheid in het centrum van Den Haag.

EnergieRijk Den Haag is in het belang van zowel de gemeente Den Haag als het Rijk. Den Haag wil een aantrekkelijke en duurzame vestigingslocatie zijn voor haar inwoners en bedrijven. Het Rijk wil voor zijn panden een goedkope en betrouwbare energievoorziening, die past in het energie- en duurzaamheidbeleid.

 

Gebiedsgerichte aanpak
Gemeente en het Rijk gaan samen onderzoeken hoe met een gebiedsgerichte aanpak een duurzame energievoorziening kan worden gerealiseerd. Denk aan de integratie van de bestaande warmte-koudeopslag systemen, het gebruik van het stadsverwarmingsnet voor energie-uitwisseling tussen gebouwen en aan de inzet van decentrale technieken, zoals energieopwekking met aardwarmte en zonnepanelen. Dit zal niet alleen meer groene energie opleveren, maar ook een besparing op de energierekening van de overheid.

 

Evenveel elektriciteit als 30.000 huishoudens
De Gemeente Den Haag en het Rijk gebruiken in de vierkante kilometer met departementen en gemeentelijke gebouwen bijna één miljoen vierkante meter kantoorruimte en verbruiken hierbij samen bijna evenveel elektriciteit als 30.000 huishoudens. Als blijkt dat met de gebiedsgerichte aanpak ook echt geld wordt bespaard, willen de Gemeente Den Haag en het Rijk aantrekkelijke mogelijkheden geven aan marktpartijen om creatief en innovatief invulling te geven aan EnergieRijk Den Haag.

 

Op de foto: Minister Liesbeth Spies en wethouder Duurzaamheid en Milieu Rabin Baldewsingh van de gemeente Den Haag.
Bron: Gemeente Den Haag.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links