Fluor kiest Paul de Ruiter en Dura Vermeer

Architectenbureau Paul de Ruiter heeft, in samenwerking met Dura Vermeer, de Design & Build competitie gewonnen voor het nieuwe Nederlandse hoofdkantoor van Fluor. Bijzonder is dat de combinatie ook zorg draagt voor de herontwikkeling van de bestaande huisvesting in Haarlem.

Fluor is één van 's werelds meest toonaangevende, beursgenoteerde ingenieursbureaus op het gebied van engineering, procurement, construction, maintenance (EPCM) en projectmanagement en is al meer dan vijftig jaar actief in Nederland. Het nieuwe hoofdkantoor, waarvan Fluor ook de eigenaar wordt, komt op steenworp afstand te liggen van Schiphol, op het duurzame bedrijvenpark de Beukenhorst-Zuid in Hoofddorp. De nieuwe huisvesting, met een omvang van 20.000 m2 bruto vloeroppervlak, zal ruimte bieden aan 900 arbeidsplaatsen.

 

Productiviteit vergroten
Fluor wil met haar nieuwe huisvesting nog beter kunnen inspelen op de grootschalige internationale vragen die zij krijgen op het gebied van zowel petrochemische als duurzame energiewinning. Bij het ontwerp van het nieuwe hoofdkantoor is de specifieke werkwijze van Fluor – in zeer grote projectteams wordt gewerkt aan complexe projecten – een leidend principe geweest. Het gebouw vervult een belangrijke rol in het verbinden van alle medewerkers met als doel de samenhang, het werkplezier en de productiviteit te vergroten.

 

Medewerker centraal
In het ontwerp stelt Architectenbureau Paul de Ruiter het welbevinden van de Fluor-medewerker centraal. Zo zijn bijvoorbeeld alle werkvloeren optimaal georiënteerd op de zon, waarbij de gevel zo is ontworpen dat daglicht zoveel mogelijk binnen komt zonder lichthinder of opwarming te veroorzaken. Op het dak komt 2.000 m2 aan zonnecellen, een Warmte- en Koude-Opslag (WKO) draagt zorg voor de verwarming en de koeling van het gebouw. Hierdoor wordt zowel het totale energieverbruik als de CO2-uitstoot sterk verminderd. Er wordt naar gestreefd het BREEAM Very Good certificaat te behalen.

 

Design & Build
Sinds een aantal jaren zijn in de Nederlandse bouw geïntegreerde contractvormen zoals Design & Build sterk in opmars. Het belangrijkste kenmerk is dat de traditionele scheiding tussen ontwerp en uitvoering wordt opgeheven. Architectenbureau Paul de Ruiter, Dura Vermeer, DWA en Corsmit / Haskoning gaan integraal samenwerken om een zo intelligent mogelijke huisvesting voor Fluor te realiseren, met inachtneming van de hoogwaardige kwaliteits- en veiligheidseisen van het bedrijf en een gegarandeerde opleverdatum en budgetbewaking. Tevens is er sprake van de overname van het bestaande, zeer verouderde pand van Fluor door het consortium en het maken van een concreet herontwikkelingsplan.

Medio 2013 wordt gestart met de bouw. Fluor zal naar verwachting in de eerste helft van 2015 naar Hoofddorp verhuizen.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links