Hogeschool Utrecht werkt aan duurzaam bouwen

De Faculteit Natuur en Techniek van de Hogeschool Utrecht organiseerde in het kader van de Dutch Green Building Week een duurzame middag voor professionals in de bouw- en vastgoedsector. Tijdens de middag werd tevens het online open source platform ‘My Sustainable World’ gelanceerd.

De onderwerpen die tijdens het programma aan bod waren kwaliteitslabels in bouw & installatie en de duurzame transformatie van leegstaande kantoorgebouwen.
In de bouwsector zijn diverse kwaliteitslabels in gebruik om duurzamer te bouwen, zoals de CO2-prestatieladder, GPR gebouw en BREEAM. Professionals discussieerden op deze duurzame middag over de voor- en nadelen van diverse labels, waarom je voor een bepaald label kiest en waarmee zo’n label zich onderscheidt.

 

Innovatielab Transformatie Kantoorpanden
Om de oplossing van het maatschappelijk probleem van het grote aantal leegstaande kantoorgebouwen dichterbij te brengen lanceerde Hogeschool Utrecht het HU-DGBC Innovatielab Transformatie Kantoorpanden. HU ontwikkelt samen met het bedrijfsleven businesscases en ontwikkelt projectoverschrijdende technische oplossingen voor dit probleem. De mate van industrialisatie en maatwerk is daarbij essentieel, bijvoorbeeld door het gebruik van flexibele gevelsystemen.

 

‘My Sustainable World’
HU wil het delen van kennis tussen onderzoekers , bedrijven en studenten over de verduurzaming van de bouw- en vastgoedsector stimuleren. Daarom werd op deze middag het online open source platform ‘My Sustainable World’ gelanceerd waarin de HU participeert. Daarop kunnen studenten, afstudeerders en promovendi informatie delen over duurzame onderwerpen in de bouw- en vastgoedsector.

My Sustainable World is een webbased platform waar via het principe van open innovatieve wetenschappelijke onderzoeken op het gebied van duurzaamheid, ondersteund door het bedrijfsleven, worden ontwikkeld. Het gaat hierbij niet om het delen van statische informatie (zoals definitieve afstudeerrapporten, scripties, promotieonderzoeken, et cetera) maar om zichtbare ontwikkelingen die online tot ontplooiing komen.
Duurzaamheid is een onderzoeksgebied dat gezamenlijk door de maatschappij gedragen dient te worden. De onafhankelijkheid van een stichting maakt dit de enige geschikte rechtsvorm voor MySusWo. Door het gebruik van social media, een webbased platform en de fysieke locaties van universiteiten om studenten persoonlijk te spreken is de vestigingslocatie van de Stichting van ondergeschikt belang. Ontmoeten vindt per definitie plaats op een zo duurzaam mogelijke manier. Bedrijfsgelden worden in beginsel niet ingezet voor de huur van kantoor- of bedrijfsruimten. Samenwerkingen worden vanuit het oogpunt van duurzaamheid zorgvuldig afgewogen.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links