Wim Maassen benoemd tot Fellow aan TU Eindhoven

Ir. Wim Maassen PDEng, senior adviseur duurzaamheid bij projectmanagement-, advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV, is op 27 september benoemd tot Fellow Life Cycle Performance Design (LCPD) van de Technische Universiteit Eindhoven, groep Building Physics & Services, leerstoel Installaties van prof.ir. Wim Zeiler, aan de faculteit Bouwkunde.

De Fellow is een expert op zijn vakgebied van de advisering van technische installaties, met gezag in zijn netwerk en een majeure positie in het veld. Als Fellow zal Maassen gedurende een dag in de week zijn ervaring en kennis delen via praktijkgericht onderzoek en onderwijs. Hij zal toepassingsgericht onderzoek doen resulterend in vakpublicaties en conferentiebijdragen. Naast onderzoek zal hij colleges geven over Green Building Assessment Methods & Life Cycle Performance Costing en over Cradle to Cradle. Tot slot begeleidt Maassen studenten met projecten en afstudeeropdrachten. In overleg met een stuurgroep, waar de TU/e, Royal HaskoningDHV en twee derde partijen aan deelnemen, worden de werkzaamheden van de Fellow jaarlijks bepaald. Royal HaskoningDHV financiert het Fellowship.

Zestien jaar ervaring
Wim Maassen (1969) is Senior Adviseur Duurzaamheid bij de Business Line Buildings van Royal HaskoningDHV. Hij is onder andere BREEAM-NL en BREEAM International Assessor. Hij ondersteunt opdrachtgevers bij de realisatie van toekomstgerichte gebouwen.
Na zijn studie Technische Natuurkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven heeft hij de tweejarige ontwerpersopleiding Computational Mechanics gevolgd binnen de vakgroep Energietechniek van de faculteit Werktuigbouwkunde. Maassen heeft zestien jaar ervaring met advisering op de gebieden energiebesparing, duurzame energieopwekking, optimalisatie van de energiebehoefte van gebouwen en het definiëren, optimaliseren en meten van duurzaamheid.

Ondernemerschap en financiële drive
In Maassens visie wordt de ontwikkeling van duurzaamheid vooral versneld door ondernemerschap en een sterke financiële drive. Hierbij past een business case gerichte wijze van ontwerpen waarbij rekening gehouden met de eisen die horen bij realistische scenario’s, die onder andere veranderingen in gebruik, functie, kwaliteit binnenklimaat, duurzaamheidsniveau, prijsstijgingen en adaptie van nieuwe technieken bevatten. Door de baten en kosten vanaf initiatief tot oplevering voor de stakeholders inzichtelijk te maken kunnen stakeholders steeds ‘split incentives’ discussies voeren en de meest rendabele beslissingen nemen.

Binnen Royal HaskoningDHV heef hij deze gedachte onder andere doorgezet in de duboversneller.

 

Foto-onderschrift: Onder: de heer P.M.L.O Scholte (directeur bedrijfsvoering faculteit Bouwkunde, TU/e) en de heer E.A. Gruter (Royal HaskoningDHV); Boven: de heer W. Zeiler (hoogleraar leerstoel Installaties, TU/e), mevrouw E.S.M. Nelissen (decaan faculteit Bouwkunde, TU/e) en de heer W. Maassen.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links