Bouw ontbreekt in top Duurzame 100

Gisterenavond, aan de vooravond van de Dag van de Duurzaamheid, werd in Antropia te Driebergen de Duurzame 100 van het dagblad Trouw gepresenteerd. Duurzaam Gebouwd was erbij. Duurzame bouwers ontbraken echter in de top 10…

Marjan Minnesma, directeur van Urgenda ging wederom aan de haal met de eerste plek, gevolgd door Paul Polman, bestuursvoorzitter van Unilever en Maurits Groen van adviesbureau Groen Milieu en Communicatie met hun respectievelijk tweede en derde plaats. Uiteraard verdienen deze mensen een mooie plek. Het is ze gegund. Daarom ook mijn hartelijke felicitaties. Zo ook aan de overige 97 personen uit de lijst.

Volgens Trouw echter ‘pieken de nummers één en twee met kop en schouder uit boven de overige 98’. Wat moet ik hier uit afleiden?

Grote afwezigen
Bouw en vastgoed ontbreken in de top. En dat vind ik meer dan jammer! Naar mijn mening wordt onze sector nog steeds zwaar ondergewaardeerd. De architect Thomas Rau heeft de achttiende plek weten bemachtigen en is de eerste in de lijst die een directe relatie heeft met de bouw. Annemarie Rakhorst van bouwadviesbureau Search staat op de 33e plaats. Coen van Oostrom, CEO van OVG en onlangs nog winnaar van de Duurzame 50 Vastgoed NL, komt pas in de tweede helft van de lijst voor op plaats 54. Architect Paul de Ruiter staat op 63. Het aandeel ‘groene bouwers’ is dan ook zeer laag te noemen…

Aandeel
Gaat het wat mij betreft dan alleen om bouw en vastgoed? Nee, absoluut niet. Wanneer we ons echter op deze mooie Dag van de Duurzaamheid 2012 beseffen welk aandeel de bouw heeft binnen de verduurzaming van onze maatschappij én wat onze sector hiervoor in het werk stelt, mag er voor mij komend jaar wel wat gebeuren aan de samenstelling van de lijst voor 2013.

In de samenstelling van het expertpanel van de Duurzame 100, de jury dus, volgend jaar misschien wat meer aan de bouw gerelateerde personen?! Wij houden ons vooralsnog graag vast aan ‘onze lijst’. Om zo, samen met Stefan van Uffelen van DGBC, recht te doen aan alle ‘Groene Bob de Bouwers’!

 

Tekst: Jan van den Broek

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links