Octrooi voor LongLife++ passiefkozijn

Het Lamikon LongLife++ passiefkozijn dat in 2010 in samenwerking met TNO, Nieman en Aldus Bouwinnovatie is ontwikkeld ontving recentelijk octrooi op basis van de zeer hoge van het kozijn. Het massief houten kozijn voldoet aan de allerhoogste eisen qua energiereductie en materiaalgebruik.

Ype van Randen, van Octrooibureau Los & Stigter B.V.: “Het verleende octrooi beschrijft en beschermt een aantal constructieve maatregelen, gericht op het verhogen van de isolatiewaarde van het kozijn. Lamikon LongLife++ wordt vervaardigd uit hout dat voor elke gebruikte lengte de gemiddelde warmtegeleidingscoëfficiënt van ten hoogste 0,113 W/m.K bedraagt. Met hout dat aan deze voorwaarde voldoet is het mogelijk om samen met een aantal andere, in het octrooi genoemde, eigenschappen een volledig houten kozijn te construeren waarbij het kozijn een isolatiewaarde heeft, de zogenaamde U-waarde, die kleiner is dan 0,8 W/m2.K. Dit betekent dat voor het bereiken van deze isolatiewaarde het niet noodzakelijk is om gebruik te maken van samengestelde materialen (composietmaterialen, red.).”

Integrale benadering
Bij de ontwikkeling stond de integrale benadering van duurzaamheid – energie, materialen en productieproces – centraal, wat zorgde voor een uitdagend innovatievraagstuk. Ruud Verweij van Verweij Houttechniek uit Woerden, één van de drijvende krachten achter de ontwikkeling van Lamikon LongLife++: “Het octrooi is voor ons enerzijds een bevestiging dat de innovatie uniek is en anderzijds betekent het een bescherming tegen het kopiëren van ons product. De kracht van de ontwikkeling was het honderd procent ‘out of de box’ denken. We lieten ons niet belemmeren door de onmogelijkheden ten aanzien van bijvoorbeeld het productieproces en complexe richtlijnen van KVT, NPR of BRL. In het plan van eisen stond het gebruik van volhout FSC en minimaal onderhoud op termijn centraal. Van daaruit ontwikkelden we een ‘gezond verstand’ passiefkozijn, vervaardigd uit massief Europees hout en met naar buiten draaiende ramen. Tot op heden is dit het enige passiefkozijn met naar buiten draaiende ramen. Lamikon LongLife passiefkozijn biedt alle voordelen van massief volhout ten opzichte van alle nadelen van gelamineerd hout met daarin een isolatielaag verwerkt. Economisch gezien is het gebruik van massief volhout significant goedkoper dan het gebruik van gelamineerd hout met daarin een isolatielaag. Deze laatste scoort slecht qua milieubelasting en de kans op delamineren is hoog.”

Passiefprojecten
Verweij merkt dat steeds meer opdrachtgevers zich bewust zijn van de verhoging van energiekosten nu en op termijn. Dit gekoppeld aan het Convenant Energiebesparing Corporatiesector is energiezuinig bouwen en renoveren een maatschappelijk en bedrijfseconomische noodzaak.

Na de introductie van het passiefkozijn op BuildingHolland in 2010 zijn dan ook verschillende passiefprojecten zowel in nieuwbouw als in renovatie gerealiseerd. Op dit moment wordt er door Verweij geproduceerd voor een renovatieproject van 52 woningen in Hoek van Holland, in opdracht van Lamikon systeemhouder Willems Vastgoedonderhoud uit Rotterdam. Ook is Verweij gestart met de voorbereiding voor de nieuwbouw van 75 passiefwoningen in Baarn in opdracht van Eemland Wonen. Veerman uit de Rijp, ook Lamikon kozijnfabrikant, heeft momenteel de passiefkozijnen in voorbereiding voor het project De Zandwaaier te Overveen.

EnergieBesparingsVerkenner
Gekoppeld aan het passiefkozijn is recentelijk de EnergieBesparingsVerkenner ontwikkeld. Hiermee wordt de U-waarde projectgebonden én per kozijn berekend. De uitkomsten worden verwerkt in de EPC-berekening en vertaald in besparingen op stookkosten voor de uiteindelijke gebruiker. Zo is het mogelijk om meerdere scenario’s te presenteren aan opdrachtgevers.

Foto: Project van 52 woningen in Hoek van Holland

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Verweij Houttechniek

Links