Bijna helft grote bouwers maakt gebruik van BIM

Van de bouwbedrijven met twintig of meer FTE geeft 19% aan gebruik te maken van BIM (Building Information Modeling). Het zijn vooral de grotere bouwbedrijven die dit percentage positief beïnvloeden.

Onder kleinere bouwbedrijven is het gebruik van BIM namelijk nog beperkt. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy naar de kansen en meerwaarde van BIM voor het bouwbedrijf dat in opdracht van ABN AMRO en Bouwend Nederland in het tweede kwartaal van 2012 is uitgevoerd onder 250 bouwbedrijven met 20 of meer FTE.

Bijna de helft van de grote bouwers
Building Information Modeling, ofwel BIM, is een ontwikkeling die in het begin vooral door de grotere bouwbedrijven is geadopteerd (FTE>99). Meer dan een kwart van deze bedrijven (27%) maakt al drie jaar of langer gebruik van BIM. Nog eens 22% is in de afgelopen drie jaar gestart met BIM. In totaal maakt dus 49% van de grote bouwbedrijven gebruik van BIM. Dit percentage ligt voor de middelgrote bouwers (50 – 99 FTE) fors lager op 28%. De afgelopen drie jaar zijn de middelgrote bouwers echter begonnen met een inhaalslag. Driekwart van de ‘BIMmende’ middelgrote bouwers is in de afgelopen drie jaar gestart, waardoor het totaal aantal BIM-gebruikers onder deze groep in de laatste drie jaar is verviervoudigd tot 28%.

Onder kleinere bouwers beperkt
Tussen de grootte van bouwbedrijven en het wel of niet gebruiken van BIM is een duidelijke samenhang aanwezig. Waar de grote bouwers BIM over het algemeen eerder hebben opgepakt dan de middelgrote bouwers, zijn de middelgrote bouwers weer verder dan de kleinere bouwers (20 – 49 FTE). Van deze kleinere bouwers geeft namelijk 11% aan gebruik te maken van BIM. Het totale gebruik van BIM onder bouwbedrijven met twintig of meer FTE komt daarmee uit op 19%. Het zijn vooral de grotere bedrijven die dit percentage omhoog stuwen. Dit effect is echter beperkt, doordat kleinere bouwbedrijven in aantal veel sterker vertegenwoordigd zijn.

Kansen en meerwaarde
Eind 2012 zal naar aanleiding van dit onderzoek een publicatie verschijnen waarin nog veel meer onderzoeksresultaten worden belicht. Centraal staan de kansen en meerwaarde van BIM voor het bouwbedrijf. De publicatie wordt in opdracht van ABN AMRO en Bouwend Nederland opgesteld door Balance & Result en zal onder andere ingaan op de voordelen van BIM voor de organisatie, de invloed op faal- / bouwplaatskosten, meerwaarde voor de klant, kansen voor het bouwbedrijf en nog veel meer.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links