De Provincie aan zet!

Op donderdag 15 november aanstaande, tijdens de 4e editie van het Duurzaam Gebouwd Congres, is Annemieke Traag, gedeputeerde voor de provincie Gelderland, één van de keynote sprekers. De titel van haar lezing luidt ‘Gelderland: werk met eigen energie aan duurzaamheid’.

Bestuurskundige Dr. Annemieke Traag is sinds april 2011 namens D66 gedeputeerde bij de provincie Gelderland. Zij is verantwoordelijk voor milieubeleid, klimaat en energie, innovatie, jeugdzorg, cultuur en cultuurhistorie. Daarvoor was zij vier jaar werkzaam als directeur Regio Twente en eerder als directeur Regio Achterhoek. Zo zag zij door haar contacten met het Innovatieplatform Twente de meerwaarde van krachtenbundeling van bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid.

Energietransitie
De openingsspeech van gedeputeerde Annemieke Traag illustreert hoe de provincie Gelderland invulling geeft aan haar programma Energietransitie. Gelderland is hier sinds 2007 serieus mee aan de slag. Het Duurzaam Gebouwd Congres biedt een mooi podium om te benoemen wat de provincie Gelderland doet op het gebied van energiebesparing en hernieuwbare energie in de bestaande bouw. Met concrete praktijkvoorbeelden zal Annemieke Traag de congresdeelnemers hierover informeren.

Samenvatting
Gelderland is sinds 2007 aan de slag met energietransitie. Energieneutraal bouwen is inmiddels voorgeschreven door Europa voor 2020. Dat is aanleiding voor de provincie Gelderland om in haar programma Energietransitie 2011-2015 de nadruk te verleggen naar energiebesparing en hernieuwbare energie in de bestaande bouw. Daar is de meeste energiewinst te behalen.

Zo simuleert Gelderland de uitrol van zonne-energie via het collectief inkopen van zonnepanelen door dertig Gelderse gemeenten in de Stadsregio en in Rivierenland. Ook de zonne-atlas wordt door de provincie Gelderland op de kaart gezet. Daarnaast is Gelderland bezig met windenergie. De Gelderse winddoelstelling is net met 50% verhoogd tot 210 MW. Ook kleine windmolens gaan gestimuleerd worden. Daarnaast worden burgers door de provincie gestimuleerd zélf energie te besparen. Zo bestaat sinds eind 2010 het Gelders Isolatieprogramma, waarin Gelderse huiseigenaren €500 subsidie kunnen ontvangen mits ze voor €1500 aan isolatiemaatregelen nemen (muren, vloeren of daken isoleren), en onder het motto Energie Decentraal worden burgerinitiatieven volop door de provincie ondersteund om gezamenlijk energiecoöperaties op te richten.

Verder bekijkt Gelderland hoe we de verduurzaming van de gebouwde omgeving een extra impuls kunnen geven door, in bijvoorbeeld verzorgingstehuizen, warmte en stroom tegelijkertijd te produceren middels de klassieke Warmtekrachtkoppeling of in woningen middels HRe ketels. Ten slotte steunt Gelderland energie- en milieutechnologie. Clean Tech heeft de toekomst en begint te wortelen in vooral de Stadsregio Arnhem Nijmegen. Via het cluster kennis en innovatie van Energie en Milieu Technologie (kiEMT), dat ruim honderd bedrijven omvat, steunt de provincie deze clustervorming.

Annemieke Traag hoopt tijdens haar lezing architecten, (steden)bouwkundigen, projectontwikkelaars, bouwers, installateurs, vastgoedeigenaren en -beheerders, wethouders en beleidsambtenaren met portefeuille bouwen, wonen, mobiliteit, duurzaamheid en milieu aan te spreken.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links