Eerste installateur 'deskundige zonne-energie'

Bewolking en motregen ten spijt: de vooruitzichten voor Pieter Swart van installatiebedrijf Mensonides uit Harlingen waren goed. Swart slaagde namelijk als eerste installateur in Nederland voor het Cito-examen Deskundige Zonne-Energie. Hij kreeg het certificaat Zon PV afgelopen week uitgereikt tijdens SunDay en mag zich voortaan gecertificeerd zonne-energie-installateur noemen.

De consument krijgt steeds meer keus in zonne-energiesystemen, die bovendien steeds beter betaalbaar worden. Omdat de ontwikkeling van het aantal vakbekwame installateurs achterbleef, investeert de branche in opleiding en certificatie. Dat leidt tot een kwaliteitsslag: onkundige installatie van bijvoorbeeld zonnepanelen zorgt voor veel faalkosten en onvoldoende rendement. Bovendien wordt de consument geholpen bij keuze van de juiste installateur, die zich mét certificaat onderscheidt van de concurrentie.

Uitwisseling kennis
Het eerste certificaat werd uitgereikt door Rob van Bergen, directeur van stichting Isso, kennisinstituut voor de installatiesector. Dat gebeurde tijdens de vierde editie van SunDay, het jaarlijkse evenement van de zonne-energie sector, georganiseerd door Agentschap NL, Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), Stichting FOM, Holland Solar en Shell Research. Tijdens SunDay wordt kennis en praktijkervaring uitgewisseld, van celonderzoek tot en met de toepassing van zonne-energie in de bouwpraktijk.

leergang Zonne-Energie
Om de installateurs de noodzakelijke vakkennis bij te brengen is een leergang Zonne-Energie ontwikkeld, in samenwerking tussen Holland Solar, Uneto-Vni, ISSO, opleidingsfonds OTIB en Agentschap NL. Na Pieter Swart doen dit jaar nog tientallen installateurs examen bij Cito.

Foto: YPS

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)

Links