Verandering noodzakelijk én mogelijk

Verrassende conclusies ten opzichte van het WEO rapport van 2011: USA wordt grootste olieproducent ter wereld (en Irak de tweede…); de Vraag naar gas neemt verder toe, vooral vanuit China; ook de vraag naar elektriciteit stijgt flink; investeringen in nieuwe capaciteit zullen voor 60% richting wind, waterkracht en zonne-energie gaan.

De globale trend richting efficiency en duurzaamheid is daarmee nog fors beneden de maat!

International Energy Agency (IEA)
De IEA is een autonome organisatie gevormd door momenteel 28 lidstaten. Denk aan de landen van Europa, Noord Amerika, Japan en Korea. Sinds september 2011 zwaait ex-minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven er de scepter. Een positie van belang. Want de IEA is een wereldwijd erkende organisatie als het gaat om globale energievraagstukken. De IEA streeft naar betrouwbare, betaalbare en schone energie voor haar 28 lidstaten (en daarbuiten).

World Energie Outlook (WEO) 2012
Jaarlijks publiceert IEA de World Energy Outlook. Een gewaardeerd rapport over wereldwijde energieproductie en -gebruik. Voor politici en beleidsmakers een fundamentele bron van informatie, vooral ook omdat trends – in dit geval tot 2035 – en relatie tot duurzaamheid ruimschoots aan bod komen. De WEO komt ten slotte met een wat de IEA een realistisch alternatief en wenselijk scenario acht: the Efficiënt World Scenario.

Conclusies en trends op basis van huidige ontwikkelingen:

 

Bron: OECD/IEA 2012

Alternatief en wenselijk scenario
Het IEA presenteert in het rapport het Efficient World Scenario, stappen die kunnen leiden tot een meer duurzame energie-mix:

 

Bron: OECD/IEA 2012

Elektriciteitsopwekking
Over elektriciteitsopwekking meldt het IEA o.a. het volgende:

Koerswijziging noodzakelijk…
Het WEO-rapport van 2012 maakt duidelijk dat het globale energiegebruik en de energie-mix volgens de huidige trends en beleidslijnen niet zullen leiden tot een duurzame oplossing en het beperken van een gemiddelde en aanvaardbaar geachte temperatuurstijging van 2 graden Celsius.

…en mogelijk
Oplossingen worden aangereikt met een sterke nadruk op energiebesparing en efficiëntere energieopwekking. Daarnaast worden duurzame energiebronnen als belangrijke oplossing ten tonele gevoerd, mede omdat juist de vraag naar elektriciteit fors zal toenemen. Zonne-energie kan daarbij een flink deel voor haar rekening nemen.

Bewezen betrouwbaar
De Stroomplantage weet uit ervaring dat elektriciteitsopwekking met zonne-energie met behulp van bewezen en relatief eenvoudige PV-technologie (zonnepanelen), betrouwbaar en veelal rendabel te verwezenlijken is. Ook nu al.  Ook in Nederland. Voor bedrijven, particulieren, overheden en non-profit instellingen.

Tekst: Theo Jans, De Stroomplantage

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door de Stroomplantage BV

Links