Effect accumulerend vermogen beton bewezen

Om het effect van het accumulerend vermogen van beton inzichtelijk te maken, heeft Hercuton uit Nieuwkuijk gedurende één jaar temperatuurmetingen laten verrichten in een logistieke bedrijfsruimte.

De meetresultaten tonen onder meer aan dat de buitentemperatuur weinig invloed heeft op de binnentemperatuur. Hierdoor verbruiken installaties minder energie en kan met aanzienlijk goedkopere installaties worden gewerkt.

Accumulerend vermogen
Het is algemeen bekend dat een betonconstructie een groot accumulerend vermogen bezit. Hierdoor blijft een bedrijfspand in de zomermaanden heerlijk koel en is het in de wintermaanden eenvoudig op temperatuur te houden. Dit leidt tot een stabiel en prettig werkklimaat met weinig temperatuurschommelingen. Daarnaast verbruiken installaties minder energie. Maar wat is het exacte effect van het accumulerend vermogen?

Niet gekoeld of verwarmd
Om dit aan te kunnen tonen heeft Hercuton in de periode van 4 april 2011 tot 30 april 2012 temperatuurmetingen laten verrichten bij logistiek dienstverlener MLB. Zij opereren vanuit een prefab betonnen bedrijfspand van 40.000 m2. Alleen het dak (RC 2,50) en de wanden (RC 1,72) zijn geïsoleerd en het gebouw wordt niet gekoeld of verwarmd. De metingen zijn bewust gedurende één jaar uitgevoerd, zodat het effect tijdens alle seizoenen in beeld kon worden gebracht.

Buiten 37 °C, binnen onder de 20 °C
Uit de rapportages blijkt dat temperatuurschommelingen buiten het gebouw weinig directe invloed hebben op binnenklimaat en comfort. Opvallend is dat bij een buitentemperatuur van 37 °C de binnentemperatuur – zonder koeling – niet boven de 20 °C uitkomt. Maar ook in de winter biedt het accumulerend vermogen veel voordeel. Ondanks een barre wintermaand met temperaturen tot -13 °C komt de binnentemperatuur – zonder verwarming – niet onder de 11 °C.

Gevolgen installaties
Deze rapportages bevestigen dat door het accumulerend vermogen van beton de binnentemperatuur stabiel blijft. Dit heeft een positief effect op zowel het energieverbruik als de toepassing van installaties. Doordat er minder hoeft te worden gekoeld of verwarmd, kan met lichtere en dus aanzienlijk goedkopere installaties worden gewerkt.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links