Elf genomineerden Nederlandse Bouwprijs 2013 

De 137 inzendingen voor De Nederlandse Bouwprijs 2013 getuigen van creativiteit, duurzaamheid en ondernemerschap in de bouw. Dit zei juryvoorzitter drs. Karla Peijs gisteren tijdens de persbijeenkomst van de Internationale BouwBeurs bij de bekendmaking van de nominaties voor deze prestigieuze prijs. De jury nomineerde elf inzendingen voor de prijs die in vier categorieën zal worden uitgereikt.

De genomineerden zullen tot het Gala van de Nederlandse Bouw op 6 februari moeten wachten om te horen of zij de prijs in de wacht hebben gesleept. Het gala is onderdeel van de Internationale BouwBeurs 2013 die van 4 tot en met 9 februari in de Jaarbeurs in Utrecht wordt gehouden.

Categorie Gebouwen
De jury nomineerde in de Categorie Gebouwen het TNT-hoofdkantoor in Hoofddorp van Architectenbureau Paul de Ruiter; Nieuwbouw NI00 - KNAW te Wageningen van de hand van Claus en Kaan Architecten en De Karel Doorman in Rotterdam van Royal HaskoningDHV / Ibelings van Tilburg architecten.

De jury schreef in haar commentaar over het TNT-hoofdkantoor onder de indruk te zijn van de duurzaamheidsprestaties van het gebouw, wat als een van de weinige kantoorgebouwen in Europa beschikt over het LEED Platinum Certificaat (New Construction v2.2). Over de nieuwbouw NI00 - KNAW zei de jury dat het gebouw zich kenmerkt, doordat een aantal keuzes is gemaakt dat vanuit het oogpunt van duurzaamheid als vernieuwend is te bestempelen. De Karel Doorman is voor de jury een prachtig voorbeeld van binnenstedelijke verdichting.

Bouwmaterialen & -systemen
In de categorie Bouwmaterialen & -systemen zijn genomineerd: Spuittechniek biobased materialen van inzender Warmteplan BV, waarvan de jury de toepassing van biobased producten in combinatie met innovatie en esthetiek prijst; de Rentovloer van Mulder Obdam bouw b.v. – volgens de jury een snelle en slimme oplossing voor renovatie in bestaande woningen met houten balklagen – en de Fire Fighting Layer van Bartels Ingenieursbureau b.v. die naar de mening van de jury een technisch interessante vinding is voor het verhogen van de brandveiligheid van bouwconstructies.

Civiele kunstwerken
De jury heeft twee nominaties toegekend in de categorie Civiele kunstwerken. De ene nominatie ging naar de Mosesbrug Fort de Roovere te Halsteren door RO&AD Architecten, wat volgens de jury een origineel ontwerp is met respect voor de historische context; de andere nominatie gaat naar de fietsverbinding over de A2 tussen Maarssenbroek en Haarzuilens van Aletta van Aalst & Partners Architecten BVC, volgens de jury een opvallend architectonisch ontwerp in haar omgeving.

Talenten met toekomst
Voor de categorie Young Professionals is er de aanmoedigingsprijs. Deze wordt toegekend aan personen die een opvallende bijdrage hebben geleverd aan de totstandkoming van een gebouw, civiel kunstwerk of (bio-based) bouwmateriaal of systeem. De categorie Talent met toekomst telt drie genomineerden: Dirk Horjus, projectleider afdeling Vastgoedproductie WoonFriesland; Daan Brugging (architect, ORGA architect) en Saxon-Lear Duckworth (architect, Inbo).

Dirk Horjus heeft zich naar de mening van de jury uitstekend gekweten van zijn taak in het project De Veilige Veste. Bij Daan Bruggink vindt de jury het opmerkelijk dat Daan al in een zo vroeg stadium begreep dat biobased bouwen een belangrijke (nabije) toekomst heeft. Volgens de jury tenslotte is de jonge architect Saxon-Lear Duckworth een bijzonder talent met een nu al indrukwekkende staat van dienst.

 

De jury
Voorzitter

Leden

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links