Een kans voor duurzaamheid

Het kabinet komt opmerkelijk groen uit de hoek. De derde paragraaf van het regeerakkoord gaat over de groene plannen van het nieuwe kabinet. Vergroening van de economie wordt gezien als dé kans om ons uit de crisis te halen. Maar het is wel zaak om verduurzaming van de maatschappij voortvarend aan te pakken!

De klimaatdoelstellingen zijn ambitieus en er wordt volop ruimte gemaakt om schone energie te stimuleren. Het kabinet streeft internationaal naar een volledig duurzame energievoorziening in 2050. Zo’n sterke doelstelling is nog niet eerder gehoord. Een mooi streven! Naar mijn mening is dit dé kans om echt vaart te maken met plannen die als doel hebben om de maatschappij te verduurzamen.

Naar een duurzame energievoorziening
Een belangrijke bijdrage aan verduurzaming is om de transitie van fossiel energieverbruik zo snel mogelijk maximaal om te buigen naar een duurzame energievoorziening. Momenteel is het huidige aandeel duurzame energie ongeveer 4% van de totale energiebehoefte van gebouwen en installaties. De doelstellingen in het huidige regeerakkoord – een toename van het aandeel duurzame energie tot 16% in 2020 – zijn zeer ambitieus.

Snelle verduurzaming is mogelijk
Sceptici vragen zich af of dit realistisch en haalbaar is. Hun argumenten variëren van wettelijke belemmeringen tot organisatorische belemmeringen, waaronder de financierbaarheid van verduurzaming. Maar sceptici lossen nooit problemen op. Ik denk dat snelle verduurzaming mogelijk is als er aanzienlijk meer aandacht komt voor een bewuste keuze voor nieuwe, duurzame installaties. Gebouweigenaren kijken nog steeds voornamelijk naar de goedkoopste oplossingen. Weliswaar begint hier een wat gewijzigde visie op vastgoed te komen maar veel te vaak liggen de kosten en baten voor dergelijke maatregelen bij verschillende belanghebbenden; een ongewenste situatie.

Meer focus op duurzame energie
Om in 2020 daadwerkelijk te komen tot een aandeel van 16% duurzame energie is het nodig dat alle partijen vanaf nu veel meer de focus richten op verduurzaming en dat zij bereid zijn hier extra voor te investeren. Corporaties, vastgoedeigenaren en particulieren zullen allemaal een bijdrage moeten leveren aan het doel: meer duurzame energie. Met name in de bestaande bouw, waar ongeveer 35% van het totale energieverbruik plaatsvindt, liggen de komende jaren grote kansen om door middel van innovaties een potentiële bijdrage aan dit proces te leveren!

Nieuwe kansen voor bedrijven
Het verduurzamen biedt ook het bedrijfsleven nieuwe kansen. Daar waar de markt voor ontwikkeling van nieuwbouw krimpt kan met een gewijzigde focus een nieuwe en uitdagende markt worden aangeboord. Meer dan in het verleden stimuleert de overheid dit nieuwe werkgebied. Innoveren moet de onderscheidende rol zijn voor bedrijven die met deze uitdaging aan de slag willen. Zowel energieproducenten als -consumenten moeten met een nieuwe blik kijken naar deze doelstellingen. Ook fabrikanten van energieverbruikende apparatuur kunnen inspelen op de nieuwe ambities.
De plannen uit het regeerakkoord zijn ambitieus en kunnen een medebepalende factor zijn om uit de crisis te komen. Maar alleen als we serieus vaart maken met verduurzaming en als iedereen een bijdrage levert. Het is tijd om in actie te komen!

 

Tekst: Cor Kleinveld, Senior adviseur Energiemanagement bij Grontmij; bij Grontmij is hij de drijvende kracht achter energiemanagement. Door aandacht voor techniek, gedrag en organisatie zijn volgens hem energiekosten sterk te reduceren. Daarnaast is Cor intensief betrokken bij nieuwe ontwikkelingen en marktkansen op het gebied van energie-efficiency.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Grontmij Nederland B.V.

Links